Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život na plus 40

Posjetili smo najtoplija i najhladnija radna mjesta u Zagrebu!

21.07.2015. Slavonska avenija, Zagreb - Najtoplije radno mjesto u Zagrebu, asfaltiranje ulica. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
Foto: Nina Đurđevic/PIXSELL
1/4
22.07.2015.
u 08:30

Od svoje 23. godine u hladnjači radi i Tomislav Pavić, a sada ima već 36 godina staža.

Dok vani prži, oni hodaju po ledu.

U kapama, zaštitnim odijelima, s rukavicama i bubrežnjacima preslaguju palete viličarom, sortiraju pošiljke, dižu kutije... Raditi na -20 stupnjeva dok je vani gotovo 40 iznad nule za njih je sasvim normalna stvar. A kada im završi smjena, ne mogu odmah odjuriti kući. Najprije moraju 15 minuta boraviti u aklimatizacijskim hodnicima. Radnici Veletržnice i hladnjače navikli su, kažu, na hladnoću.

Zaključan u hladnjači

– U hladnjači radi 14 ljudi, prosjek godina je 54-55. Imamo komore koje hlade na temperaturi od 0 do 8C, a i one od -18 do -20C. Uvjeti rada su teški, kad se preslaguje paletirana roba, znaju biti na niskim temperaturama i po sat i pol – kaže voditelj Odjela hladnjače i skladišta Edo Varl. Kada ujutro uđu u hladnjaču, gotovo da ne izlaze preko dana. Lakše je po zimi, kaže Bariša Zirdum, kada razlike u temperaturi nisu toliko velike. Od svoje 23. godine u hladnjači radi i Tomislav Pavić, a sada ima već 36 godina staža.

– Jednom sam zaključao kolegu u jednu od komora. Srećom, išli smo svi zajedno na gablec pa sam shvatio da jedan fali. Bio je zatvoren 15 minuta – kaže Pavić. Postoji još jedno gore mjesto po ovim ljetnim vrućinama – složili su se radnici. Onima koji asfaltiraju ne bi htjeli biti u koži. Radnicima koji trenutačno uređuju Slavonsku aveniju, od City Centra One East do nadvožnjaka iznad Ul. grada Gospića, pomaže jedino – voda. U Zagrebačkim cestama pobrinuli su se da im vode ne nedostaje pa im je donose svako malo, hladnu i svježu. Šešir je obavezan dodatak opremi.

– A i cipele s aluminijskim potplatom ne izdrže po ovakvom vremenu dulje od dva mjeseca – kaže Marinko Gregurek. Zbog velikih vrućina počinju raditi sat ranije, od 6 do 14 sati, dodaje Josip Hanžek. Hlada nema na vidiku, jedino gdje se mogu sakriti jest pokraj kamiona s asfaltom, a tamo je – najtoplije.

Temperature do 180C

– Vrući asfalt doseže temperaturu do 180C, najgore je onima koji voze tzv. finišer koji ga raspoređuje – kaže Božidar Kosijek. Na tom su dijelu do petka, kada završavaju 4. fazu rekonstrukcije Slavonske avenije. Sljedeći su tjedan na potezu od Grada Gospića do Čavićeve, a od 28. srpnja do 1. kolovoza radit će na južnom dijelu raskrižja Slavonska avenija – Ulica Siniše Glavaševića. Sve to vrijeme promet se odvija po privremenoj regulaciji, a vozi se samo jednim kolnikom.

Komentara 11

DU
Deleted user
12:12 22.07.2015.

Na ovim radnim mjestima nema ni jedne zene. Nije li to diskriminacija ?

MP
marin.posavec.92
11:35 22.07.2015.

''Radnicima koji trenutačno uređuju Slavonsku aveniju, od City Centra One East do nadvožnjaka iznad Ul. grada Gospića, pomaže jedino – voda.'' - moš mislit, pa cestari bi prodali bubreg za rosnatu flašu pive u ovo doba godine..

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:56 22.07.2015.

vatrena voda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije