Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert na otvorenom

Jedinstveni glazbeno-scenski događaj na trgu ispred HNK-a

HNK
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/16
30.05.2016.
u 23:00

Solisti, orkestar i zbor Opere HNK, uz podršku baletnog ansambla pred brojnim su zainteresiranim građanima izveli niz arija, dueta i izvedbi, uz nezaobilazni finale opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca te završno kolo opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu prvi put se pridružilo proslavi Dana grada Zagreba i to svečanim koncertom koji je u ponedjeljak navečer - uoči Dana grada Zagreba ispred kazališne zgrade izveo ansambl Opere pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, a na programu su bila djela ovosezonskog repertoara. Solisti, orkestar i zbor Opere HNK, uz podršku baletnog ansambla pred brojnim su zainteresiranim građanima izveli niz arija, dueta i izvedbi, uz nezaobilazni finale opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca te završno kolo opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca.

 Prostor oko HNK  bio je zatvoren za promet tako da su Zagrepčani mogli nesmetano odabrati mjesto s kojega će slušati i gledati koncert na jednome od najljepših gradskih trgova i uživati u jedinstvenome glazbeno-scenskom ugođaju. Dio publike, osobito oni najmlađi, smjestio se i na travnjacima u blizini kazališta, a oni malo stariji odabrali su klupe na trgu ili posebnu 'ložu' - ogradu zgrade Rektorata i Pravnoga fakulteta.

 Publika je imala prigodu čuti i odlomke djela glazbenih klasika poput odlomaka iz opera "Figarov pir" Wolfganga Amadeusa Mozarta, "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, "Trubadur", "Nabucco" i "Traviata"Giuseppea Verdija, "Carmen" Georgesa Bizeta, "La Bohème" Giacoma Puccinija.   Na svečanome koncertu ispred kazališta nastupili su solisti: sopranistice Marija Kuhar Šoša i Mira Vlahović, Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran), tenori Stjepan Franetović, Nikša Radovanović i Tvrtko Stipić, baritoni Ljubomir Puškarić i Siniša Hapač te Ivica Trubić (bas) i Siniša Štork (bas).

Dodatna atrakcija koncerta bili su originalni kostimi i šminka izvođača iz integralnih izvedbi, kao i posebno osvjetljenje kazališne zgrade. Oni koji nisu mogli biti blizu otvorene pozornice mogli su koncert gledati i na video-platnu. Za intendanticu hrvatske nacionalne kazališne kuće Dubravku Vrgoč iznimna je čast što se HNK mogao uključiti u zagrebačku proslavu i što je prepoznat kao institucija koja u potpunosti pripada ovome gradu i čiji građani čine publiku s kojom se u suradnji stvara repertoar nacionalnoga teatra. Vrgoč je istaknula kako je HNK odlučio napraviti reprezentativan i prestižan koncert u koji će biti uključen i baletni ansambl, te izvesti ono najbolje što ta kazališna kuća može ponuditi zagrebačkoj kulturnoj publici.

Ključne riječi

Komentara 6

NE
Neba
23:24 30.05.2016.

Aha, sad smo jako nacionalni..do jučer je vodila drugu politiku

VI
Vito
06:25 31.05.2016.

Objava: 30.5.2016 | 23:00 Koncert na otvorenom Jedinstveni glazbeno-scenski događaj na trgu ispred HNK-a :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Najobičnija laž. ________________ KOncert je isto tako održan i prošle, 2015.g godine. _____________ povod nije bitan, jer u naslovu piše: "jedinstven", a u tekstu: Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu prvi put ______________ Da se mogu uz komentar pokazati slike, dodao bih slike od prošle godine. _______- Kome je to u interesu lagati čitateljima????

MA
mar06mir
11:30 31.05.2016.

...na trgu ispred HNK-a !? Trg vise nema imena? Konacno. Bolje bezimeni trg nego trg diktatora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije