Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sufinanciranje knjiga

Jedino u Zelini i Ivanić-Gradu udžbenici besplatni za sve školarce

Gradjani su poceli prodavati i razmjenjivati skolske knjige
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
01.07.2015.
u 09:30

Jedino Grad Vrbovec ove godine neće iz proračuna izdvojiti novac za pomoć roditeljima, ostali će pomoći najsiromašnijima

Zagrebački osnovci već pet godina nemaju briga s nabavom školskih knjiga i pribora – i ove će ih godine na klupi dočekati novi udžbenici. Roditeljima ostaje samo da osiguraju bilježnice, pisaći pribor i torbe te svoje školarce pošalju u školu.

U Zagrebu i srednjoj školi

I zagrebački srednjoškolci će ove godine, najavio je gradonačelnik Milan Bandić, dobiti besplatne knjige, za što je u proračunu osigurano 14 milijuna kuna. Grad će za udžbenike svih svojih đaka izdvojiti ukupno 44 milijuna kuna (30 milijuna kuna platit će udžbenike za učenike osnovnih škola).

A sa 6,8 milijardi, koliko je proračun Zagreba, slažu se čelnici županijskih gradova, mali dio nije teško izdvojiti za takav način poticanja obrazovanja. Oni, kažu, dovoljno novca jednostavno nemaju iako se često suočavaju s pritiscima roditelja, pogotovo ove godine, budući da se sljedeće četiri godine udžbenici ne bi trebali mijenjati, pa roditelji smatraju da je pravo vrijeme da se izdvoji novac iz proračuna i makar osnovnoškolcima osiguraju besplatne knjige.

Nema dovoljno

Zadovoljni su i roditelji iz Svetog Ivana Zeline te Ivanić-Grada, u kojima djeci moraju kupiti samo dodatni pribor.

– Prošle godine besplatni udžbenici donirani su četirima područnim školama i dobilo ih je 1175 učenika. Isti broj opskrbit ćemo i ove godine, ali izdvojit ćemo manje novca jer neke od knjiga još vrijede – objasnio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada.

Sufinancirane udžbenike svake godine dobivaju školarci iz socijalno ugroženih obitelji Velike Gorice, Jastrebarskog, Zaprešića, Dugog Sela i Samobora, dok je Vrbovec jedini grad u županiji koji čak ni svojim socijalno najranjivijim sugrađanima ne može ponuditi takvu vrstu pomoći.

– Ove godine planirali smo odvojiti određeni novac za udžbenike u proračunu, a onda nam ga je država smanjila – požalio se gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović.

(Surađivali: Stela Lechpammer, Petra Balija, Velinka Buljan, Lana Kovačević, Stjepan Bubalo, Zoran Vitas)

Dugo Selo: Besplatne udžbenike imaju djeca koja pohađaju osnovnu školu, a iz socijalno ugroženih su obitelji. Prvi put besplatne udžbenike imali su prošle godine, a na školskim klupama čekat će ih i ove godine.

Ivanić-Grad: Sva djeca imaju besplatne udžbenike. Nakon završetka nastave vraćaju ih u škole te ih nasljeđuje sljedeća generacija. Umjesto udžbenika koji više ne vrijede, kupuju se novi.

Jastrebarsko: Djeci nezaposlenih i samohranih nezaposlenih roditelja te djeci čiji roditelji primaju dječji doplatak Grad sufinancira nabavu udžbenika.

Samobor: Učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, odnosno čija primanja ne prelaze iznos od 1100 kuna mjesečno po članu, Grad daje subvenciju za udžbenike od 300 kuna po djetetu.

Sveti Ivan Zelina: Besplatne udžbenike imaju svi učenici nižih razreda osnovne škole, a oni u višim razredima ove će godine dobiti i dodatni pribor – likovne mape, atlase, pribor za tehničku kulturu...

Velika Gorica: Udžbenici na školskim klupama dočekuju djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Točni kriteriji za besplatne knjige utvrđuju se na početku školske godine, a tako će biti i u 2015./2016.

Vrbovec: Iz Grada kažu da su planirali besplatne udžbenike barem za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, ali čak ni za to jednostavno nemaju dovoljno sredstava na raspolaganju.

Zaprešić: Udžbenici će se sufinancirati djeci koja dolaze iz obitelji s manje od 1100 kuna primanja po članu. Sufinancirat će se do 40 posto ukupne cijene knjiga, odnosno budu li stajale 1000 kuna, Grad će dati 400.

Sveta Nedjelja: Subvencioniraju se udžbenici za djecu iz obitelji lošijeg imovinskog stanja. Odnosno, pravo na besplatne knjige imaju djeca iz obitelji u kojima mjesečni iznos po članu kućanstva ne premašuje 2200 kuna.

Komentara 4

CR
crnaguja1950
09:49 01.07.2015.

hm...a recimo u školi mog djeteta na području grada Zagreba su po naputku ravnatelja morali skupit sve udžbenika i pobrisat ono što su šarali po njima te donesti u školu, tako je i moj mali dobio već sada!?!?!?! udžbenike zaa drugi razred...naravno od nekog drugog djeteta ,rabljene,dosta uništene.i kaj ćemo sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije