Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvijek veselo

Jedine hrvatske petorke: Gorica je mali grad koji djeci želi pružiti najviše

Petroke
28.03.2015.
u 15:00

Kako živi obitelj Prnjak iz Donje Lomnice, čija su djeca rođena na isti dan prije 20 godina.

Da je u Hrvatskoj više obitelji poput Prnjaka, jedno je sigurno – država ne bi imala demografskih problema. Naime, ova obitelj iz Donje Lomnice u blizini Velike Gorice posebna je ne samo u Zagrebačkoj županiji, nego i šire, jer još uvijek su jedini u zemlji s petorkama.

– Ne razlikujemo se puno od ostalih velikih obitelji, ali reakcije ljudi kada čuju da smo petorke uvijek su zanimljive. Najčešće ih zanima jesmo li slični, kako funkcioniramo i uvijek čestitaju mami i tati – kažu sada dvadesetogodišnji Antonio, Luka, Daria, Domagoj i Mihaela, koji kao najveću prednost velikih obitelji navode da nikad nije dosadno te da uz puno braće i sestara lako postaneš tolerantnija osoba koja zna dijeliti stvari.

Danas obiteljima nije lako

Naravno, znalo je biti problema i svađica, ali sve bi se lako riješilo jer su se vrlo brzo morali naučiti zajedništvu. I njihovi roditelji Gordana i Željko Prnjak poručuju da se mladi roditelji ne bi trebali plašiti stvaranja velikih obitelji.

– Sada kada su već odrasli čini se kako odgajanje petorki uopće nije bilo teško, iako je sigurno bilo situacija kada sam mislila drugačije. No, sada se sjećam samo da je u kući uvijek bilo veselo – prisjeća se mama Gordana te napominje kako im je, iako su i ona i suprug bili zaposleni, pomoć Grada puno značila. Velika Gorica omogućila im je, tako, da se sve petero djece bez problema zajedno upišu u vrtić, a pomogla im je i financijski. Ipak, oboje se slažu da je sada teže podići na noge veliku obitelj nego prije, samim time jer je danas ekonomska situacija teža.

Velika Gorica kao mjesto za život sviđa se i petorkama, iako su tamo više vremena provodili dok su bili mlađi.

– To je mali grad koji pokušava pružiti što više. Posebno je ugodna atmosfera za djecu. Kada smo išli u osnovnu školu, tu su nam bili svi prijatelji i voljeli smo provoditi slobodno vrijeme u centru. Danas ipak više vremena provodimo u Zagrebu jer tamo studiramo – kažu studentice novinarstva i kroatistike Mihaela i Daria, uz napomenu da su se navikle čak i na javni prijevoz kojim svaki dan putuju od rodnoga grada do Zagreba na fakultet.

Najstariji Antonio otišao je pak na Fakultet organizacije i informatike u Varaždin, a Luka i Domagoj su se zaposlili. Iako bi većina, odnosno Mihaela, Antonio i Luka željeli karijeru izgraditi u inozemstvu, kada bi ostali u Hrvatskoj, ostali bi živjeti u Velikoj Gorici baš kao i Domagoj i Daria.

Različiti karakteri

– Vidi se po našim pozivima i željama da smo karakterno različiti, baš kao i fizički, no još smo jako povezani kao kada smo bili djeca. Iako se ne viđamo tako često zbog obveza, uvijek izdvojimo vrijeme za zajedničko druženje bar vikendom – kažu petorke ističući da je njihov grad dobar i kada je riječ o ponudi društvenog života za mlade. Uz smijeh priznaju i da, kada s društvom svi odu van, napune pola kluba.

Komentara 11

AL
Alkana
16:28 28.03.2015.

Svaka čast i čestitke obitelji!

TE
teoodd
17:03 28.03.2015.

Kako ih ljepo vidjeti a I lijep je osjećaj biti ponosan na tu obitelj.......Za takve bi gradovi Split ,Zagreb,Rijeka I drugi trebali organizirati njihovu paradu Ponosnih obitelji......

MA
marinkoknezovic1
01:16 29.03.2015.

Moje divljenje kompletnoj obitelji, a ovim jadnicima, "hrabrim muškarčinama", što neprimjereno komentiraju,kukavički krijući svoj identitet, mogu samo reći da ih žalim jer time pokazuju da ne cijeneni svoje svetinje ne cijeneći tuđe.(kćerka, sestra, majka, baka..)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije