Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupština

Jakuševčani zbog samoborskog smeća prijete blokadom odlagališta

10.10.2013., Zagreb -   Ministarstvo zastite okolisa i prirode  komunalnim je poduzecima u Zapresicu, Pazinu i Trogiru urucilo inspekcijska rjesenja kojima im od 15. listopada zabranjuje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom i odlaganja svih vrsta o
Autor
Sandra Golemac
22.12.2014.
u 10:15

Iako Grad Samobor na račun Grada Zagreba uplati pet milijuna kuna, Jakuševčani poručuju da im je dosta tuđeg smeća

Smatramo apsolutno neprihvatljivim da grad Zagreb 11 godina prima otpad grada Samobora, a da istodobno nema kamo sa svojim otpadom – poručili su članovi Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec u otvorenom pismu dogradonačelnici Sandri Švaljek, uz zahtjev da se s dnevnog reda na Gradskoj skupštini danas povuče prijedlog zaključka o zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada s područja Grada Samobora.

Najavljuju prosvjed

Izglasa li Gradska skupština spornu odluku, spremni su, dodaju, potpuno blokirati odlagalište i spriječiti dovoz bilo kakve vrste otpada.

– Pozivamo na razum dogradonačelnicu i gradske zastupnike kako ne bismo bili prisiljeni gradu Zagrebu pripremiti šareni Božić. Zdravlje i kvaliteta života 800 tisuća Zagrepčana bit će ugroženi, grad će biti zakrčen otpadom, a možda i doživjeti sudbinu Napulja – piše u spomenutom pismu.

Na prijetnje da pod svojim prozorima ne žele smrad otpada iz Samobora, gradonačelnik Krešo Beljak odgovara protupitanjem.

– A da se mi žalimo na to što pola Zagreba pije samoborsku vodu? Žao mi je što je do ovoga došlo jer smo uvijek dobro surađivali. To i nije neka velika količina otpada, riječ je vjerojatno o desetak posto od ukupne količine na Jakuševcu – rekao je Beljak te dodao kako Samobor po pitanju odlaganja otpada nema nikakvu alternativu.

Istaknuo je, također, da Grad Zagreb, naime, godišnje dobije čak pet milijuna kuna od Grada Samobora za odlaganje na Jakuševec.

Ugrožena ljudska prava

– Razumijem stanovnike Jakuševca, ali smatram da ipak prvo treba pronaći rješenje za zbrinjavanje glomaznog otpada s divljih odlagališta u samom Zagrebu – poručio je Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora.

Iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec napominju da su ugrožena njihova temeljna ljudska prava jer Grad Zagreb svjesno krši Direktivu EU o otpadu koja propisuje da odlagalište od naseljenog mjesta mora biti udaljeno minimalno 750 metara, a ograda odlagališta od najbliže kuće udaljena 110 metara.

Komentara 5

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:00 22.12.2014.

Hm, Sandra Švaljek i Vesna Kusin nisu dorasle položaju koji sada imaju i glavinjaju bespućima Bandićeve smetlarske zbilje. Samobor je grad površine prostora jedne trečine Zagreba i ne vidim nikakvu logiku da se smeće sa sela i prigrađa trpa u skoro centar Zagreba. To je ludilo bez premca. Ali samoborci vole čisti zrak, tlo i vodu, a stoka sa Jakuševca nek guta miris njihovog smeća. Ekipa koja sada upravlja gradom ništa ne zna, ali želi da stanje traje što duže. Ista stvar je i proračun. Ponovo sve isto i samo podobnima i uhljebima, bez razvojne komponente, osim u smetlištarstvu, koje je nedefinirano do bola.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
16:36 22.12.2014.

Pa kakav je to cinizam, ..."to i nije neka velika količina otpada" i "nemamo alternativu" . Gospoda su po ko zna koji put ekološki svjesna na tuđi račun. Svi znamo da je Jakuševec veliki problem, a gradski činovnici dobrano koristee lošu lokalnu upravu i neslogu jakuševačkog stanovništva . Za one loše informirane; naselje Jakuševec je na jugoistoku Zagreba stotinama godina prije onog zla zbog kojeg Jakuševec smatrate problemom. Samoborci najte kaj zamerit,ali Jakuševec je odavno full kojekakvih izdrk........

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:58 23.12.2014.

Problem je da svi mi produciramo smece i zelimo da je odlagaliste najmanje na marsu...pa malo razmislite dal su potrebne sve te najlonske vrecice, nepotreban ambalaza kojom mozesmo obloziti cijelu zemaljsku kuglu...ne veli se uzalud da svatko pomece pred vlastitimm vratima...ili jos bolje da se primi za vlastiti nos...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije