Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETA, JUBILARNA MANIFESTACIJA

Izumi i otkrića Nikole Tesle glavni su motiv desete Noći muzeja

27.01.2012., Zagreb - I ove godine odrzala se Noc muzeja koja se odrzava u 77 naselja i gradova u Hrvatskoj. Red za ulaz ispred Arheoloskog muzeja Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Tomislav Miletić/PIXSELL
15.01.2015.
u 12:00


Ove će se godine moći posjetiti i muzej Klinike za psihijatriju Vrapče

Gimnazijalci kao muzejski vodiči, slikanje vinom, izrada lula, crtanje na staklu, replike arhivskih izložaka po promotivnim cijenama, koncerti, ali i posjet psihijatrijskoj bolnici samo su neke od zanimljivosti koje očekuju Zagrepčane na Noć muzeja 30. siječnja.

Ulaz besplatan

Jubilarna, deseta manifestacija, koja je samo prošle godine okupila 290 različitih izložbi, ove je godine čitava u znaku velikana, Nikole Tesle.

"Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um" tema je ovogodišnje Noći muzeja, a konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti – objasnili su iz Hrvatskog muzejskog društva, koje je i organizator Noći muzeja.

U Zagrebu će svoja vrata 30. siječnja od 18 sati do jedan sat poslije ponoći besplatno otvoriti 39 muzeja, a većina njih, osim stalnog postava, pripremila je i brojne radionice, tematske izložbe, ali i one posvećene upravo lajtmotivu Noći muzeja, Nikoli Tesli.

Zabavne radionice

A kako upravo njegov kabinet postoji u Tehničkom muzeju, tamo će posjetitelji svakih sat vremena moći vidjeti vjerne replike Teslinih najvažnijih izuma i naprava na kojima će se izvoditi pokusi. Također, moći će se vidjeti električni automobil Tesla, ali i uživati u predavanjima u Planetariju.

Hrvatski državni arhiv ponudit će građu o Tesli, i to arhivsko gradivo, a kako je izumitelj pomogao u medicini, točnije u liječenju psihičkih bolesti, zainteresirani će moći naučiti u Muzeju bolnice Vrapče u tamošnjoj Klinici za psihijatriju. Poseban program pripremio je i Arheološki muzej u kojem će vodiči biti gimnazijalci, a u Dječjoj noći muzeja, koja počinje u 17 sati, stručno vodstvo kroz izložbu "Nekad-danas" činit će upravo najmlađi. Program namijenjen djeci dominira u Hrvatskom školskom muzeju, dok će se odrasli razveseliti u Muzeju zagrebačke pivovare u nastajanju, gdje će se saznati sve o pivarstvu. U Centru za kulturu Trešnjevka posjetitelji će moći naučiti kako slikati vinom, dok će se u Etnografskom muzeju izrađivati tradicijske lule.

>>Muzeju automobila prijeti selidba, nema 20.000 kuna za režije

Komentara 3

KS
karlos_srb
12:50 15.01.2015.

Malo da vidite sta sve srbin zna!

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:27 15.01.2015.

Šta bi Hrvati da im se nije desio Tesla??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije