Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi suveniri

Izloške Tehničkog muzeja pretvaram u privjeske i naušnice

27.01.2016., Zagreb - Umjetnica Julijana Rodic Ozimec sa suvenirima koje je osmislila za Tehnicki muzej. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/6
09.02.2016.
u 11:00

Svaki detalj na suveniru Julijana Ozimec Rodić “polira” dok ne dobije savršen oblik

Popularni “fićek”, bicikl, avion, brodski vijak i žaruljica koja simbolizira Nikolu Teslu i njegov rad.

Motivi su to koji su se našli na naušnicama, ogrlicama, privjescima, magnetima, broševima... odnosno suvenirima koji odnedavno predstavljaju Tehnički muzej Nikola Tesla. Nema ni dva tjedna otkako su ih pustili u prodaju, a već su, kažu iz Tehničkog muzeja, gotovo sve rasprodali pa sad od zlatarice koja ih je napravila već moraju naručiti nove.

Priča o predmetu

– Suveniri su izrađeni prema izlošcima u muzeju. I inače izrađujem suvenire za muzeje i druge institucije pa se obično, kad krenem u izradu suvenira, prošećem postavom, a ono što mi “sjedne” kao interesantno fotografiram i kasnije te oblike sama skiciram i izradim – kaže Julijana Ozimec Rodić, koja je u sklopu svog brenda unikatnog nakita JOR izradila i suvenire / nakit za Arheološki i Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, ali i za muzeje diljem Hrvatske. Za Etnografski je tako izradila nakit inspiriran izložbom o igračkama, u Arheološkom je suvenire radila za njihove četiri zbirke... Ovaj put odredila je izloške koji asociraju na tehniku, a uz svaki komad posjetitelji Tehničkog muzeja dobivaju i kratku pričicu ispisanu na kartončiću.

– Tako posjetitelje ujedno i educiramo – kažu iz Tehničkog muzeja. Tako će, primjerice, uz naušnice bicikla doznati da je ovaj izložak poznat pod nazivom “Pauk”, upravo zbog svog izgleda. Prepoznatljiv je po svojem prednjem kotaču promjera 132 centimetra, a u muzeju je od 1959. No, može se kupiti i ogrlica s ultralakim sportskim avionom Albatros, poznatim pod nazivom Leteća formula. Cijene se kreću od 35 do 110 kuna, a iz muzeja očekuju povećanu prodaju za Valentinovo.

Polira dok ne bude savršeno

Svaki detalj na suveniru Julijana Ozimec Rodić “polira” dok ne dobije savršen oblik.

– Cijeli proces traje oko tri mjeseca. Sve radim ručno. I to prema tehnici kojom su nakit izrađivali i stari Egipćani – kaže J. Ozimec Rodić. Materijal se tako prvo preša do željene debljine, a da bi se došlo do željenog oblika, potrebno ga je dodatno piliti, turpijati, brusiti, lotati... Tehnike izrade nakita svladavala je deset godina u bratovoj zlatarskoj radionici, a 2006. atelijer otvara u svojoj kući u Dubravi.

– Nikad nisam toliko voljela raditi sa zlatom koliko s plemenitim metalima. Nekako sam tako više povezana sa zemljom – govori autorica dodajući da pri izradi svakog suvenira ujedno i uči.

– Uvijek se “konzultiram” s literaturom. Kažu da kao što vi gradite unikatni nakit, jednako tako i on gradi vas – zaključuje Julijana Ozimec Rodić.

Komentara 1

XN
xnet0822
16:14 09.02.2016.

Znate kako se kaže : "Besposlen pop jariće krsti" ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije