Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija

Iz zagrebačkog mora vadili gume, boce, čaše...

Ronilacki klub Roniti se mora
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
05.10.2015.
u 15:00

Jarun čistilo 130 ronilaca, riječ je o tradicionalnoj akciji "Ronioci" koji već pet 
godina održavaju 
jezero

Jarunsko jezero može se pohvaliti svojom čistoćom, a ronioci koji već pet godina vade razno smeće s njegova dna primjećuju da je iz godine u godinu stanje sve bolje.

I ovu subotu, unatoč kiši, 130 ronilaca iz cijele zemlje te susjedne Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije tražilo je po dnu jezera otpad koji su bacili nesavjesni građani. Najviše je bilo, kao i obično, plastičnih boca i čaša, a izvukli su i "kapitalce" – kamionske i automobilske gume. Plastična ambalaža u jezeru završi obično nakon koncerata i zabava koje se održavaju uz Jarun, a prethodnih godina ronioci su znali naći i željezo, štednjake, bačve, bicikle, vesla...

– Ovo je deseta akcija čišćenja Jaruna. Održavamo ih dvaput godišnje: u proljeće i na jesen. Cilj je što više očistiti i održavati zagrebačka jezera. Osim Jaruna, čistimo i maksimirska jezera i ornitološki rezervat Savica, a godišnje se odazovemo na još deset do petnaest akcija koje organiziraju drugi klubovi – kazao je Damir Zurub, voditelj akcije i šef zagrebačkog kluba ronilaca "Roniti se mora".

Upravo se taj klub može pohvaliti najvećim brojem djevojaka. Od 127 članova, čak je 59 djevojaka. U klubu "Roniti se mora" nisu zadovoljni jer posljednje četiri godine nemaju podršku Grada u akcijama čišćenja jezera. Ronjenje u jarunskim jezerima nije zahtjevno, a ronioci iz Dalmacije, navikli na istraživanje morskih dubina, našli su u jezeru i smisao za šalu. Međusobno su se "hvalili" da su ronili na "čak osam metara".

– Smeća je malo, barem onog vidljivog jer vidljivost u jezeru je očajna. Mulj je poput pudinga. Najgore je kad se voda zamuti pa ništa ne vidiš. A za to je dovoljan jedan pokret perajom – složni su Sanjin Ljubičić i Ivana Rakuljić iz splitskog kluba PIK Mornar.

Komentara 1

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
15:44 05.10.2015.

čudno,bez glavi,nogu,torza?? pa nije ni jarun što je nekoć bio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije