Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezapamćena pljačka

Iz kapelice na Sljemenu ukrali zvona i raspelo. Župnik: To je čista grabež!

Vice Blekić župnik
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
02.09.2014.
u 08:30

Vandali porazbacali inventar u kapelici svetog Jakova, uništili vrata te odnijeli i bakrene ploče. U toj se crkvici, zaštićenom spomeniku kulture, misa održava tek jednom godišnje, ove je godine to bilo krajem srpnja

Kapelica svetog Jakova ili Jakoba kako je zovu Gračanci, koji u taj sakralni objekt na Sljemenu, pored Sljemenske ceste, hodočaste već desetljećima, opljačkana je.

Uništena i razbijena vrata, ukradena dva zvona i raspelo, ukradene bakrene ploče sa zvonika, razbacane stolice sve je što je ostalo nakon lopova koji su devastirali ovaj zaštićeni spomenik kulture.

Kako se mise ondje služe tek jednom godišnje, a posljednja je u 2014. održana sredinom srpnja, tek su ovoga vikenda planinari uočili devastaciju kapelice i prijavili je policiji i župniku koji skrbi o objektu.

– Kada je točno opljačkana ne znamo. Čini se da su lopovi ovdje i noćili jer smo pronašli četiri razbacane deke, a na podu ostatke čipsa. Cilj im je očito bio bakar, čisti grabež - rekao je Vice Blekić, župnik ksaverske župe koji se brine o kapelici svetog Jakova. Kako je napomenuo, nakon što je saznao za provalu, prvo što je na mjestu drskog lopovluka uočio bio je prozor sakristije, koji gleda prema gradu, a koji su lopovi ostavili prekrivenog dekom. No kako su odnijeli i prevezli zvona te skinuli raspelo sa zvonika, nije nikome jasno.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Kolika je točno šteta, teško je sada procijeniti. Radi se o zaštićenom kulturnom dobru, kapelici koju su gradili rudari iz obližnjeg rudnika Zrinskih. Policija je obavila očevid pa ćemo vidjeti što i kako dalje – rekao je Blekić. Unutrašnjost crkve zatekli su u potpunom neredu, a kako kaže župnik, sudeći po stolicama koje su bile posložene jedne nasuprot drugima, procjenjuju da je riječ o petero provalnika.

– Na crkvi su limeni žljebovi koje lopovi nisu dirali niti odnijeli pa onda nagađamo da im je cilj bio jedino bakar. Ukradena je još i jedna bakrena posuda – kaže Blekić, koji jednostavno ne može vjerovati kako poznata kapelica uopće može biti meta vandala. Iz policije su javili da je provala zabilježena u razdoblju od 27. srpnja do 31. kolovoza i da se za počiniteljima traga.

Komentara 22

AT
Atanazije
11:08 02.09.2014.

Romi. Njima na štetu također. Zašto se ne kažnjavaju Romi, to me zbilja zanima. Ovakvo što im se ne smije tolerirati. Posljedica toga je veća nesnošljivost prema njima. Policija treba odraditi svoj posao, društvo i mediji također, da se ovakvi kradljivci stave na stup srama.

LI
liliZG
11:37 02.09.2014.

sakupljači perja, pardon, metala i plemenitih kovina, ...zar ih je stvarno tako teško naći???? mislim da ne ali...

SE
sestrićna
12:04 02.09.2014.

partija ih izvodi na pravi put...pljuvanjem crkve svaki dan po svojim medijima mladeži otvara vidike za oskrvenje svega svetoga..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije