Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravljena baština

Iz depoa Muzeja grada Zagreba reljefi se sele u Gliptoteku

RELJEFI (1)
Foto: Mrko Lukunić/PIXSELL
1/3
27.11.2012.
u 18:00

Umjetnine 20 godina ostavljene u veži palače Grlečić Jelačić. Iz Grada kažu da reljefe nitko nije htio te da su zato ostavljeni

Nakon gotovo dva desetljeća što su stajala u veži palače Grlečić Jelačić na Markovu trgu 9, dva brončana reljefa “Hrvatska mornarica” i “Pomirba” kipara Ivana Sabolića i Želimira Janeša ovih dana sele se u Gliptoteku HAZU. Stajat će u vanjskome dijelu, a vjerojatno će ih se i restaurirati jer su ih oštetili automobili koji su se o njih znali očešati dok su ulazili u dvorišni parking kojim se koriste Zagrebački solisti.

Na pitanje zbog čega sve ove godine reljefi leže zaboravljeni, Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture, odgovara da ih se zbog glomaznosti nije moglo smjestiti bilo gdje.

Zanimljiva povijest

– Nakon što su skinuti s postolja kralja Tomislava, te reljefe nitko nije htio, ne samo zbog dimenzija nego i zbog povijesnih okolnosti – kaže Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture. Reljefi su doista golemi – dugi četiri i visoki oko dva metra. Teže nekoliko tona i nije lako pronaći mjesto gdje bi ih se smjestilo.

– Želimir Janeš bio je akademik pa je i to jedan od razloga zbog kojeg mu je mjesto ovdje – kaže ravnateljica Gliptoteke Ariana Kralj. Zanimljiva je i povijesna pozadina tih dvaju umjetničkih djela. Godine 1949. postavljeni su na Frangešov spomenik kralju Tomislavu na istoimenom trgu. Poslužili su kao zamjena reljefima Roberta Frangeša Mihanovića koji je umro 1940. godine, sedam godina prije nego što je spomenik podignut.

Nepodoban Frangeš

Jedan njegov reljef prikazivao je papu, što se baš nije svidjelo tadašnjoj komunističkoj vlasti. Reljefi Sabolića i Janeša krasili su spomenik 42 godine, no skinuti su 1991. godine i odloženi su u vežu barokne palače koja je donedavno služila kao depo Muzeja grada Zagreba. Na spomenik kralju Tomislavu stavljeni su Frangešovi izvornici. Barokna palača Grlečić Jelačić u čijoj su veži ostavljeni reljefi nalazi se u srcu grada i gleda na Sabor i crkvu sv. Marka. Zgradu podignutu 1746. godine pridržavaju skele da se ne bi urušila. Nakon provedenih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja izrađen je elaborat zaštite zidnih slika – u jednoj su sobi oslikani zidovi iz 19. stoljeća s prikazima veduta gradova. Palača je poznata po raskošnoj kamenoj ogradi koja nalikuje na onu u lijepoj gornjogradskoj baroknoj palači Vojković-Oršić u Matoševoj ulici. U ovoj je godini izdvojeno milijun kuna za sanaciju, no za potpunu obnovu, tvrdi Novak, trebat će znatno više novca.

>>Meštrovićevi sadreni originali iz razdoblja europskog art decoa

Komentara 5

VI
Vito
07:40 28.11.2012.

Iz depoa Muzeja grada Zagreba reljefi se sele u Gliptoteku Teže oko dvije tone Pogledajte gdje su ih nagurali U toj je zgradi bio prvi studio radio Zagreb Propada Nisu oštećeni vozilima koje parkiraju u dvorištu Gliptoteka ih nije htijela?ijela? Razmislite - Gliptoteka je u nizini, ima veliko dvorište Ovo je oko 40m više, na Gornjem gradu Očito je netko htio ukrati mjed i od nje napraviti sebi svoju bistu Zanimljivo je kako se saad, nakon što je ivke zaprt, pojavila briga oko tih reljefa Prije bih rekao - propao posao oko topljenja mjedi za privatne biste vladajućih Očito policija počinje raditi svoj posao i kod otkupljivača obojenih metala Pa se sad silvije novak povlaći iz "biznisa" i opravdava kao "djevica" koja je propala na barskom stolcu

VI
Vito
07:43 28.11.2012.

Depo muzeja? Imam slike tog "depoa" prije neogu su ga očistili Ako novinari dopuste, vidjet će te ih i vi Kao napušteno smetlište, leglo mačaka Čudi me da su muzičari uopće mogli vježbati u tom dvorištu koliko je smrdjelo po mačkama

VI
Vito
07:46 28.11.2012.

Dvije table na zgradi objašnjavaju njezinu prošlost Jedna tabla opisuje da se na tom mjestu nalazila kovnica novca Druga tabla opisuje da je tu bio prvi radio sutudio, samo nekoliko godina nakon izuma i repetiranja u Engleskoj Pustili su ju ju propadati toliko dobro da ju sad pridržavaju skele

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije