Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komunalni red

Ispisali kazne za 255 građana jer nisu počistili za psom

04.10.2014., Zagreb - Na zelenoj povrsini izmedju Maksimirske i Hegedusiceve ulice svecano je otvoren Vau park Maksimir namijenjen psima i njihovim vlasnicima. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
18.04.2015.
u 12:00

Najviše je kazni ispisano u četvrti Novi Zagreb i Brezovica, a najmanje na Gornjem Gradu i u Maksimiru

U gradu je više od 50.000 pasa, a samo 255 kazni ispisano je prošle godine za vlasnike koji nakon šetnje ne očiste za svojim kućnim ljubimcem. Podacima gradskog Ureda za komunalne poslove čudili su se jučer članovi skupštinskog Odbora za predstavke i pritužbe građana, na čiju je adresu stiglo još pritužbi Zagrepčana koji se žale da su livade, parkovi, pa čak i pločnici puni psećeg izmeta.

– Problem je to s kojim se često javljaju građani, a mi uvijek tražimo očitovanje od komunalaca. Oni imaju jedan veliki problem, a to je da nemaju ovlasti legitimirati osobe pa samim time ne mogu ni napisati kazne – rekao je Dan Špicer, predsjednik Odbora, te dodao kako je najčudnija stavka u ispisanim kaznama ta što su one nerazmjerne u različitim dijelovima grada.

Na području Gornjeg Grada i Maksimira, naime, u čitavoj prošloj godini ispisana je samo jedna kazna, Trešnjevka sjever i jug te Podsused-Vrapče imaju svega 17 prekršitelja, dok se više od polovice ukupnih kazni u 2014., njih 155, ispisalo na području Novog Zagreba i Brezovice.

– Prekršitelji koji ulože prigovor na kaznu u 80 posto slučajeva na kraju budu kažnjeni samo opomenom – objasnio je mali broj kazni šef komunalnih redara Mate Kraljević te dodao kako su na to upozorili Prekršajni sud, baš kao što su nadležno ministarstvo upozorili na problem legitimiranja, za koji se nadaju da će se riješiti donošenjem novog Zakona o komunalnom gospodarstvu. Kazne za vlasnike koji ne čiste za svojim ljubimcima jesu od 600 do 1000 kuna.

Komentara 84

Avatar Y-urica
Y-urica
12:33 18.04.2015.

To je sramota da se zakleti ljubitelji pasa koji i laju ako treba pomašaju na taj način. I sam imam psa i vrčicu u džepu i obavezno skupljam za psom. Vjerovali ili ne velika večina vlasnika pasa mi se smije. Ponekad i mislim da su u pravu jer kante za odložiti pseći izmet postoje u jako malom broju,a one naše poznate zelene ulične kante s njima je druga priča. Ne jednom mi se desilo da pri odlaganju vrečice sa tim ostacima me ostali ljudi mrko gledaju,glasno prigovaraju ili i psuju. Da stvar bude bolja napsovao me je jednom i djelatnik gradske čistoće. Apsolutno se slažem da svaki vlasnik mora počistiti za svojim psom,ali b bilo dobro da se i postave u puno većem broju one plave kante koje i inače tome služe. Više dobre volje i tolerancije dobro bi došlo i vasnicima pasa i onima koji nemaju pse.

DU
Deleted user
12:21 18.04.2015.

Dnevno 10-20 tona psećeg izmeta skonča na ulicama, javnim površinama, parkovima i dječjim igralištima - ako se ravnamo podatkom veterinarske službe da 50-100 tisuća pasa obitava u ZG. Koliko je to uzelo maha svjedoči i da ljeti, kad su visoke temp. i kad nema kiše, pola grada vonja po psećem izmetu. Znam, znam, sad slijede žestoki odgovori vlasnika pasa da se radi o neodg. pojedincima i da oni nisu takvi... Je, samo takva deklamacija o otklanjanju osobne odgovornosti ne rješava problem na ulicama gdje na svakih 50 m građanin ima prigodu stati u pseći izmet!

MA
masterYoda
12:27 18.04.2015.

Konačno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije