Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U godinu i pol nestalo gotovo 1000 metalnih poklopaca

Iščupaju 20 poklopaca šahtova i zarade tisuću kuna

15.04.2015., Zagreb -  Prije dva mjeseca iz Tijardoviceve, Haendelove i Baranoviceve ulice u naselju Precko nestalo je dvadesetak metalnih poklopaca kanalizacijskih sahtova. Iako su sahtovi bez poklopca uredno obiljezeni stanari se zale na predugacak rok
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
17.04.2015.
u 14:15

Zabrinuti građani: Zašto se šteta već mjesecima ne sanira, strahujemo da se ne dogodi nesreća

Krađa poklopaca kanalizacijskih šahtova, čini se, u Zagrebu je postala itekako unosan posao.

U godinu i pol dana gotovo tisuću metalnih poklopaca nestalo je s ulica u različitim dijelovima grada. Prema informacijama iz Holdingove podružnice Zagrebačke ceste, prijašnjih godina najviše se kralo na rubnim i rjeđe naseljenim dijelovima grada, poput četvrti Sesvete i Peščenica-Žitnjak, dok su u posljednjih godinu dana velike "akcije" najviše bile na području četvrti Trešnjevka-jug.

Veća kontrola otkupljivača

Sve ogorčeniji stanari ukazali su nam na ovaj problem i nije im jasno, kažu, zašto se ta šteta mjesecima ne sanira. Javili su nam čitatelji i o rupama na Sigečici, Utrinama, Dubravi, Vrbanima... Doduše, rupe jesu obilježene i donekle zaštićene, no stanari strahuju da se ne dogodi nesreća, naročito kada su u pitanju djeca.

– Netko bi to mogao riješiti da je zainteresiran. Pa ne kradu igle, nego teške komade željeza. Treba uvesti veću kontrolu kod otkupljivača. Nezgodno je za sve, a najviše strahujemo za djecu. Tu se igraju, skaču, pa i ne gledaju ispred sebe. Samo da se ne dogodi najgore. Ja sam zamalo ugazila u rupu kada sam izlazila iz zgrade prema automobilu – požalila se Danica Prlić koju smo susreli u naselju Prečko gdje je prije nekoliko mjeseci u Tijardovićevoj, Haendelovoj i Baranovićevoj ulici nestalo dvadesetak šahtova. Proces saniranja štete, kaže Vlado Suša, glasnogovornik Zagrebačkih cesta, dugo traje jer moraju prema pravilima objaviti natječaj za javnu nabavu.

Sudeći po reakcijama građana s kojima smo razgovarali, krađa poklopaca sve je učestalija jer ih lopovi mogu za dobar novac preprodati na crnom tržištu.

– Ma iščupaju ih preko noći i preprodaju, to je jasno kao dan. Nego, nije mi jasno kako im ne mogu stati na kraj – pita se stanar Đuro Sljepčević.

Stroga procedura otkupa

– Šteta za našu podružnicu varira između 400 i 2000 kuna, ovisno o tome što je ukradeno, koja je težina te je li potrebno mijenjati samo poklopac ili i postolje – objasnio je Vlado Suša iz Zagrebačkih cesta.

Prema informacijama tvrtki koje se bave otkupom spomenutih sirovina, postoji jasna i stroga procedura.

– Tražimo osobni identifikacijski dokument osobe od koje otkupljujemo te dokaz o podrijetlu otpada. Za otkup se odbija i porez od 12 posto, a sva sirovina na veliko ide preko R1 računa. Naravno, kada netko donese bistu ili šaht, to odbijamo jer je jasno da je sumnjivog podrijetla – rekli su iz tvrtke Metal Moneta.

Komentara 5

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
14:47 17.04.2015.

e takvima treba odrezat minimalno 5 godina zatvora! koliko čujem i papir kradu!

CV
CENZURIRANO_VL
16:11 17.04.2015.

A kao ne znamo tko kupi staro željezo...

XN
xnet0822
16:59 21.04.2015.

Zavarite poklopce, pa neće ukrasti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije