Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIF Međunarodni festival kazališta lutaka

Invazija lutkara: do subote će se izvesti više od 30 predstava

16.09.2014, Zagreb - Centar za kulturu i informiranje, 47. medjunarodni festival kazalista lutaka u organizaciji Kulturnog centra Travno. Predstava Ronilac bisera, Djecjeg kazalista Dubrava i Umjetnicke organizacije LOFT koju izvode Sanja Milardovic, Mora
18.09.2014.
u 10:00

Festival traje od 15. do 20. rujna, bit će izvedeno više od 30 predstava i radionica u kazalištima, ali i na ulicama te trgovima, a cilj mu je popularizirati lutkarske predstave za odrasle

Zagrebačkim su kazalištima zavladale lutke u sklopu novog izdanja PIF-a, Međunarodnog festivala kazališta lutaka.

– Festival je za lutkare škola u kojoj mogu vidjeti tehnike i pristupe iz različitih zemalja, a za gledatelje je prilika da se upoznaju s lutkarstvom – objašnjava Livia Kroflin, urednica programa.

Izvorni Bambi

Na 47. PIF-u posebno je zastupljeno hrvatsko lutkarstvo sa sedam izvedbi, a od toga su čak tri predstave iz zagrebačkih kazališta: Bambi, Ronilac bisera i Djevojčica sa šibicama.

– Većina Bambija pamti po Disneyjevoj ekranizaciji, a mi smo se odlučili vratiti izvornom dramskom tekstu te napraviti priču o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i smrti – kaže Dražen Ferenčina, redatelj predstave kojom se na festivalu predstavlja Zagrebačko kazalište lutaka, najstarije profesionalno lutkarsko kazalište u Hrvatskoj. 

Iako je Bambi namijenjen djeci, Ferenčina ističe da je najveća vrijednost PIF-a popularizacija lutkarskih predstava za odrasle, jer se u Hrvatskoj smatra kako su one većinom dječje.

A da je lutkarstvo u nas zanemaren dio kazališne scene čije vrijeme tek dolazi, smatra redateljica Morana Dolenc, koja je lutkarstvo studirala u Francuskoj, pa se vratila u Hrvatsku.

– To je posao iz snova ako imate dobre uvjete za rad – slažu se Morana Dolenc i njezina kolegica Sanja Milardović, koje na PIF-u s predstavom Ronilac bisera predstavljaju Umjetničku organizaciju LOFT – lutkarsku organizaciju koju fakat trebamo.

PIF-u će predstavu Djevojčica sa šibicama izvesti i Lutkarska scena "Ivana Brlić Mažuranić", čija osnivačica Ksenija Gregurić kaže da već godinama sudjeluju na festivalu koji ima veliku važnost za lutkare.

Gosti iz osam zemalja

Osim triju zagrebačkih kazališta, na festivalu su i predstavnici osam zemalja: SAD-a, Rusije, Poljske, Bugarske...

Za trajanja PIF-a od 15. do 20. rujna bit će izvedeno više od 30 predstava i radionica u kazalištima, ali i na ulicama te trgovima. Od toga je njih 16 u službenoj konkurenciji. Glavnu nagradu dobit će najbolja predstava, no priznanja se dodjeljuju u više kategorija, a organiziran je i dječji žiri.

Pobjednici će biti proglašeni na zatvaranju u subotu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije