Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurdan nalaz

Inspekcija: U kafić psi ne smiju, Grad: Mogu ako to vlasnik dopusti

28.06.2016., Zagreb - Vladimir Matkovic, vlasnik caffe bara Flip. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
28.06.2016.
u 22:20

Vlasnici pasa slažu se, ulazak ljubimcima u javne prostore trebao bi odobravati sam vlasnik objekta, a ne Ministarstvo zdravlja

Pas na kavi s vlasnikom – može, ako je vlasnik kafića za to voljan platiti tisuću kuna. Iznos je to koji su državi “iskeširali” Vladimir i Jadranka Matković, vlasnici kafića “Filip” u zagrebačkim Gajnicama, nakon što je sanitarna inspektorica na terasi i stolcima, kažu supružnici, “zatekla nekoliko dlaka”.

Je li to nehigijenski

– Psi onečišćuju objekt, a pića se poslužuju nehigijenski, nakon diranja životinja – nalaz je to inspektorice za koji Matkovići tvrde da nikako ne može biti točan. Kafić se čisti redovito, a oni vole životinje i nemaju srca zabraniti vlasnicima da sa svojim ljubimcima, nakon šetnje, sjednu i osvježe se.

– Od gostiju nikada se nitko nije žalio na životinje jer većina njih dolazi upravo sa psima. Inspektorica nam je rekla da dlake vrlo lako mogu uletjeti u čaše gostiju, a kad smo je pitali trebamo li istaknuti na vidljivo mjesto da su u naš kafić psi dobrodošli, uzvratila je da to ništa ne znači, odnosno da psi ne smiju ni u lokal ni na terasu – objasnio je Vladimir Matković, u čijem će se kafiću danas okupiti dvadesetak vlasnika sa svojim psima kako bi mu iskazali potporu. Ne samo njemu, objasnio je, već svim vlasnicima pasa koji se sa svojim “najboljim prijateljima” rado druže i kad ispijaju šalicu kave poslije posla.

– Kaznom smo ostali zatečeni jer smo mislili da vlasnici kafića sami odlučuju o tome koga će pustiti u svoj objekt – rekli su Matkovići koji su, pita li se Grad Zagreb, u potpunosti u pravu.

– Kretanje kućnih ljubimaca dopušteno je na javnim površinama te u prostorima i prostorijama javne namjene uz dopuštenje vlasnika, odnosno korisnika prostora – piše u gradskoj odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Pita li se, međutim, Ministarstvo zdravlja, o ljubimcima u kafiću ipak ne odlučuje sam vlasnik objekta.

– Nije dopušteno da životinje ulaze u radne prostore ugostiteljskog objekta u kojima se pripremaju i poslužuju hrana i piće – poručili su iz Ministarstva te objasnili kako je “vlasnik objekta dužan na vratima istaknuti oznaku o mogućnosti pristupa životinjama u objekt, ali je isto tako dužan poduzeti sve higijenske mjere”. Kako postupiti i kamo krenuti sa svojim psom, zbunjeni su jučer bili i sami Zagrepčani.

– Dolazimo ovamo gotovo svaki dan. Uvijek ima hlada pa Fleki može leći pod moj stolac i malo se odmoriti od šetnje, a ako potrošimo svu vodu koju mu ponesem kad izlazimo iz stana, znamo da ovdje uvijek ima svježe – objasnio je Vlado Ivezić, kojeg smo jučer sreli u kafiću kina Grič u Jurišićevoj, u kojem ljubimci, osim vode koja im je uvijek dostupna u posudicama, nerijetko dobiju i poslastice.

Prije ulaska uvijek pitamo

Kako je objasnio Ivezić, u centru grada gotovo da i nema kafića u koji ljubimci ne smiju.

– Fleki i ja, prije ulaska, uvijek pitamo – smije se Vlado Ivezić s kojim “praksu upita” dijeli i glazbenik Ibrica Jusić. On se strogo, objasnio je, drži propisa, pa Bond svugdje hoda isključivo na povocu, a čak i ako primijeti da se u kafiću u koji namjerava ući sa svojim psom to ne sviđa gostima, radije će potražiti drugo mjesto da bi popio kavu.

– Bond ide svugdje sa mnom, to je jednostavno tako. Jasno mi je da životinje ne smiju u prostore u kojima se poslužuje hrana, ali koliko ja znam, u kafiće, dozvoli li vlasnik, mogu ući najnormalnije – kaže glazbenik, dok voditeljica Tatjana Jurić ističe kako ona sa svojom Jackie često ode i u restorane. Nikad nisu imale nikakvih problema, a problema ni zbog njih, ističe, nije bilo.

– Moja kujica odgojena je kao dijete. To će shvatiti samo ljudi koji i sami imaju ljubimce – istaknula je Tatjana Jurić, a s njom se složio i glumac Slavko Sobin. Njegova Buba pristojan je pas, objasnio je, kao i ostali koje susreće na terasama kafića, pa ga je slučaj u Gajnicama vrlo neugodno iznenadio.

– Studirao sam u Americi, gdje pas može baš svugdje, u kino, javni prijevoz, restorane... Nažalost, mi smo još daleko od toga – iskren je bio Sobin. 

Komentara 45

Avatar Idler 3
Idler 3
23:00 28.06.2016.

Kak i uvijek mi smo čudo. Smetaju li nekom oni gusti oblaci dima kdaj dojde na jutarnju kavu? Naravno, smeta al ne treba iti v takve lokale. Istta stvar je i s pesima, ak gazda dozvoli, nek sam stavi neku oznaku i kom se ne sviđa nebu ulazil. No ni tu ni kraj priče.Ak piješ kavu na terasi puno prije ti bu u kavu uletjel list il pahulja s okolnog drveća neg dlaka. Jel bumo porezali se okolno drveće? Još o higijeni, ak je na neki list prethodno ptica nekaj "ostavila" ne želim nit pomislit kakšnu bum kavu pil. Uglavnom, kak i se drugo - pri nam navek lakrdija !!!

SA
sanja5x
13:50 29.06.2016.

nepismena novinarko, ako je nešto javno? kako onda to teoretski može imati vlasnika?

DJ
djzg
22:38 28.06.2016.

Umjesto da se približavamo standardima zapadnih civiliziranih zemalja, gdje (uredan) pas može takoreći svugdje zajedno s vlasnikom (kafić, restoran, trgovina...), mi se od toga udaljavamo ovakvim apsurdnim i zaostalim odlukama inspekcije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije