Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gužva u "Vinogradskoj"

Imaju baby boom jer se trudnice kod njih osjećaju kao doma

03.01.2017., Zagreb -  KBC Sestre milorsdnice, rodiliste popularne Vinogradske bolnice vec godinama biljezi rast porodjaja koje obavljaju njezini lijecnici, primalje i ostalo medicinsko osoblje. Tako je i protekla godina bila uvecana za devedestak porodja
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
12.01.2017.
u 11:59

U KBC-u Sestre milosrdnice lani je rođeno 3035 djece, 100 više nego 2015., a 2017., kažu, bit će još bolja

Novu 2017. godinu dočekao je u majčinoj utrobi.

Oko 1 sat iza ponoći budućoj su majci Mateji Bosančić počeli trudovi, ali nije se 29-godišnjakinja dala smesti. Nije bilo panike jer je točno znala što je čeka u bolnici. Svaki korak objasnili su joj djelatnici KBC-a Sestre milosrdnice mjesecima ranije. Sa suprugom je pozvonila na odjel oko pet, a dva i pol sata kasnije rođen je Luka. Postao je tako jedan od oko tri tisuće djece, koliko ih svake godine dođe na svijet u rodilištu. Prosjek je to posljednjih devet godina, no 2016. završili su s gotovo stotinu djece više nego 2015. Rodilo se 3035 beba.

– Luka je moje treće dijete, a sve troje rodila sam ovdje. Tu se osjećam kao doma – kaže Mateja Bosančić.

Kreveti puni, vade i pomoćne

Povećanju broja pridonijeli su i Lena, drugo dijete Matee Malčić, kao i Stela, prvo dijete Antonije Botički. Primalje se, ističu majke, ne odvajaju od trudnica, u rađaonici im pomažu stiskom ruke, riječima ohrabrenja, čak ih i masiraju.

– I nakon porođaja trude se ispuniti naše najsitnije želje – dodaje M. Bosančić pokazujući pletenicu koju joj je isplela glavna primalja Blaženka Sumpor. Ona se brine da sve u rodilištu ide “kao po špagi” te se trudi da nikome ne fali ni najmanja sitnica, a najsretnija je, kaže, kada porođaj prođe bez komplikacija. A kako bi ga približili trudnicama, u KBC-u redovito organiziraju trudničke tečajeve u kojima sudjeluju ginekolozi, primalje, nutricionisti, psiholozi...

– Rodilište ima praksu tzv. rooming-ina, u sklopu kojeg su majka i dijete u istoj prostoriji, a već minutu nakon porođaja novorođenče stavljamo majci na prsa – kaže doc. dr. sc. Vesna Košec, predstojnica Zavoda za porodništvo.

U bolnici su mogući i alternativni načini porođaja pa trudnice mogu tražiti i rađanje u kadi, na lopti za pilates ili na stolčiću. No uvjet je, ističe dr. Košec, uredna trudnoća. Na porođaju omogućuju i prisutnost bliske osobe, koju ne uvjetuju položenim tečajem. Kreveti, njih 75, gotovo su im uvijek puni, a često su u upotrebi i pomoćni.

U trećem rodilištu po broju porođaja u zemlji nagli skok se dogodio 2008., kaže doc. dr. sc. Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ginekologiju, budući da je godinu prije u bolnicu uvedena medicinski pomognuta oplodnja. A i 95 posto žena, dodaje, vraća se roditi u bolnicu.

– Dolaze ovamo rađati zbog vrhunske ekipe koja se trudi nadoknaditi nedostatke stare infrastrukture u kojoj radimo. Iako koristimo najnoviju opremu, koju mijenjamo koliko možemo, zgrade su stare stotinu godina – ističe ravnatelj KBC-a doc. dr. sc. Mario Zovak.

U dva dana 20 mališana

Osim toga, kaže, jedina su bolnica u Zagrebu koja u krugu od nekoliko stotina metara ima i kirurge, pedijatre, psihijatre, sve stručnjake koji mogu odmah pomoći pođe li nešto po krivu. Do kraja godine trebala bi se početi graditi i dnevna bolnica, u koju će se smještati i trudnice, a dio stare zgrade će se obnoviti pa će povećanjem standarda smještaja, nada se ravnatelj, porođaja biti još više. Kako su krenuli, kažu primalje, to neće biti problem jer su u prva dva dana 2017. porodili više od 20 djece. •

Komentara 1

MA
MarioG
16:10 12.01.2017.

Svaka čast ekipi iz Vinogradske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije