Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb za mene

I stručnjaci iz 71 zemlje odlučuju 
o uređenju grada

tržnica Savica
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
30.06.2015.
u 11:00

Da bi odredili 17 lokacija koje bi za dvije godine dobile novo lice, obišli su čitav grad i pitali Zagrepčane

Prostor oko tržnice na Savici, u Ulici Ljerke Šram, za nekoliko mjeseci mogao bi dobiti novi, revitalizirani urbani prostor. Prva je to lokacija koja će se kao pilot-projekt urediti u sklopu većeg projekta "Zagreb za mene".

Nema kvartovskog trga

Na Savici je još 2013., kako navodi predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko, utvrđen nedostatak prostora zajedništva, kvartovskog trga. Gradonačelnik Milan Bandić za koji bi dan, najavljuje Marijana Sironić, jedna od voditeljica i koordinatorica projekta uime Grada, trebao utvrditi program za provedbu urbanističkog natječaja.

Projekt "Zagreb za mene", podsjetimo, provode Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet i Grad Zagreb. Da bi odredili 17 lokacija koje bi za dvije godine dobile novo lice, obišli su čitav grad i pitali Zagrepčane za njihove želje, a Katedra za urbanizam Arhitektonskog fakulteta izradila je i studiju o nedostacima Zagreba, kao i moguće transformacije.

– Javni prostor grada Zagreba čine i barijere, koje treba ukloniti. Grad dijele željezničke pruge, javni prometni pravci... Potrebno je iskoristiti potencijal zelenih cjelina, koje bi se trebale objediniti, a istaknuti i zanemarene prostore s nedovoljno urbanističkog sadržaja, kao što su Brezovica i Kozari putevi – rekao je Krunoslav Šmit, profesor s Arhitekture.

Od ukupno 728 prijedloga izabrali su 33 lokacije na kojima su utvrdili da postoji mjesta za napredak i na stranici zagrebzamene.d-a-z.hr opisali predložene izmjene.

Poziv na sudjelovanje

– Lokacije su okvirne, kao i intervencije. Sada zovemo građane na sudjelovanje kako bismo to konkretizirali. Na stranici se može komentirati, bitno je da građani kažu što misle – kazao je Budanko i dodao kako o intervencijama odlučuje i 360 stručnjaka iz 71 zemlje svijeta, koji će dati svoje prijedloge. Rene Lisac, koji vodi projekt Akupunktura grada, dodaje da će i dalje razgovarati s udrugama, institucijama i predstavnicima četvrti, koji su dali konkretne prijedloge za poboljšanje života.

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:01 30.06.2015.

Bandopolis po mjeri rođa!

BL
Blomberg
21:54 02.07.2015.

Jedna napomena sto se tice zracne luke, neki traze da bi se zvala Franjo Tudjman cemu sad to davati tom internacionalnom aerodromu ime kojeg ni jedan stranac nece moci izgovoriti ? Ime Zagreb- Pleso je cisto u redu, zasto baso bas sve moramo balkanski zakomplicirati, Jelacicevom placu mozemo dati ime Trg Franje Tudjmana ili malom placu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije