Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

I SDP i HDZ još traže izborne kandidate. Ne ide im najbolje

 Konstituirajuca sjednica Glavnog odbora SDP-a. Davor Bernardic.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
09.01.2017.
u 10:32

Tako neodlučni zapravo pomažu gradonačelniku da ojača svoju oslabljenu poziciju. Bez obzira na to što su se građani zasitili Bandića

Nakon desetljeća vladanja Zagrebom, najdugovječniji gradonačelnik Milan Bandić, iako ozbiljno “načet” raznim aferama, optužnicama, ali prije svega zasićenjem građana, može zadovoljno trljati rukama. Čak i tako ranjen.

Liste imena u oba tabora

Jer “rane” mu zacjeljuju i zagrebački HDZ i SDP. Dvije najjače političke stranke ni s početkom ove godine, pet mjeseci uoči izbora, nisu u svojim redovima pronašle kandidata kojeg bi u utrku za gradonačelničku poziciju poslali na Milana Bandića.

Jako političko, prije svega lokalno ime, nemaju ni SDP ni HDZ. Aktualni predsjednik Skupštine Andrija Mikulić još nema zeleno svjetlo šefa stranke Andreja Plenkovića, a nagađa se i kako bi, nakon aktivnog djelovanja u Zagrebu, sada u ključnom trenutku mogao biti zamijenjen nekim od svojih kolega među kojima se spominju Zlatko Hasanbegović, Drago Prgomet, Domagoj Milošević...

Ništa svjetlija situacija nije ni u SDP-u.

Tamo se, baš kao i u HDZ-u, traže imena potencijalnih kandidata pa se među kadrovima probire i po nekadašnjim kandidatima za gradonačelnika poput bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića.

– Prije svega želim reći da sam spreman žrtvovati sebe i ne želim da gradski SDP bude talac. Jedinstvo i snaga SDP-a na prvome su mjestu, prije osobne ambicije – govorio je tako Ostojić u prosincu 2012. godine kada je i službeno potvrđena njegova kandidatura za zagrebačkog gradonačelnika. Ove godine Ostojić na pozive i poruke o svojoj kandidaturi, ambiciji, ali i želji da nakon jednog poraza ide u novu bitku ne odgovara. Barem zasad.

Uz Ostojića se kao SDP-ov kandidat za utrku u Zagrebu spominje, baš kao što je to bio slučaj i krajem prošle godine u HDZ-u (sadašnji ministar financija Zdravko Marić, op.a), ime bivšeg ministra financija Borisa Lalovca. Šef SDP-a Davor Bernardić, kako doznajemo, o toj je ideji razmišljao neko vrijeme, no Lalovčevo ime izbrisano je iz SDP-ove križaljke možebitnih gradonačelničkih kandidata.

Bernardić popularniji od Mrak

Bernardić nema puno izbora pa ga, kako doznajemo od nekolicine njegovih stranačkih suradnika, nije napustila ideja da se baš on suprotstavi najdugovječnijem gradonačelniku.

Dugo je, kaže tako nekoliko SDP-ovaca, Davor Bernardić nosio etiketu Bandićeva učenika, a na izborima 2013. godine ionako nije dobio priliku stati uz bok “učitelju” koji ga često za govornicom Skupštine iznova poduči o temeljima socijaldemokracije. Možda je doista Davoru Bernardiću, koliko god se činilo apsurdno, najjednostavnije kandidirati samoga sebe. I napokon probati ući u ring s Bandićem pa kako završi.

Iako već dvije godine nije aktivna oporba Bandiću u Skupštini, Bernardić bi sada kao šef SDP-a mogao zaigrati na kartu nikad veće popularnosti.

Prije samo dva dana osmjehnuo mu se gotovo pa najznačajniji uspjeh – uspio se plasirati na četvrto mjesto ljestvice pozitivnog doživljaja političara po provedenom istraživanju CRO-Demoskopa, ostavivši iza sebe HNS-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba Anku Mrak Taritaš. Napredak je tim veći kada se zna da je samo mjesec prije Anka Mrak Taritaš bila popularnija od sadašnjeg šefa SDP-a.•

>> SDP-ovi kandidati za gradonačelnike: Lalovcu Zagreb, Ostojić ili Grčić u Split

Ključne riječi

Komentara 2

DO
dopizdilomi
14:15 09.01.2017.

Ne treba njemu tražiti protukandidata njega treba staviti na doživotnu robiju zajedno s pola gradske uprave i vratiti oteti novac.

AN
Anamarija10
14:12 09.01.2017.

Taritaš se " proslavila " legalizacijom koja nam je izbila ogromne pare iz džepa a napunila kesu svim njenim pajdašima koji su nas oderali sa " studijama " da bi na kraju konca sve palo u vodu i ljudi sad masovno odustaju i spašavaju što mogu. Ko zna što bi toj spodobi palo na pamet po Zagrebu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije