Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugostiteljska ponuda

I Samobor ima svoja piva, a zovu se Vilenak, Coprnica i Norc

05.03.2015., Zagreb - Franjo Razum u pogonu svoje pivovare Razum koja je jedina samoborska pivovara. Franjo Razum svoje pivo ce prodavati u svojoj novouredjenoj Pivnici Razum.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
06.03.2015.
u 15:00


U Samoborskoj pivovari pola litre piva košta će 12 kuna domaće je najbolje ječam, slad i hmelj uvozi iz austrije, ali najvažniji sastojak - voda - iz samoborskih je izvora

Sve lošije stanje u samoborskom ugostiteljstvu razlog je zbog kojeg je poznati ugostitelj Franjo Razum odlučio poboljšati ugostiteljsku ponudu u tome gradu.

Posljednjih osam godina u svom kafiću "Sport" u Ulici Matije Gupca organizira Oktoberfest. Pa je tako, nekim sasvim logičnim slijedom, odlučio osmisliti i prvo samoborsko pivo.

Masivne drvene klupe

A svoj kafić, nakon deset godina rada, preurediti iz temelja i nazvati ga Samoborska pivovara Razum. Interijer mu sada krase velike drvene klupe, no osim mjesta gdje će sjediti gosti, i ostalim prostorom dominira hrastovo drvo.

- Pivo, pak, kuham u podrumu, gdje je smješteno cijelo postrojenje. Receptura dolazi iz Slovačke, koja ima dugu i hvalevrijednu tradiciju proizvodnje piva. Sav potreban materijal za proizvodnju, ječam, slad i hmelj, nabavljam iz Austrije, ali onaj za pivo gotovo najznačajniji sastojak - vodu - uzimam iz samoborskih izvora - kaže Franjo Razum te dodaje da mjesečno proizvodi do četiri tisuća litara piva, a recepturu za nefiltrirano i nekonzervirano pivo još će usavršavati.

No prije nego što je otvorio pivovaru, pivo iz prve samoborske pivovare mogli su kušati i isprobati oni koji su se zatekli u kafiću nakon Nove godine. Na taj je način Razum testirao kako se gostima sviđaju novi okusi. Ponudio im je svijetlo, crveno i tamno pivo. A nazvao ih je Vilenak, Coprnica i Norc.

Pivo kuham u podumu gdje je smješteno cijelo postrojenje

Franjo Razum

- Razmišljali smo o nazivima, pa smo ih na kraju pronašli u starom samoborskom rječniku - kaže Razum, koji je otprije javnosti poznat kao inovator. Za Samoborski fašnik 2012. godine tako je s društvom, koje se sastoji od šest obitelji, osmislio bicikl Samoborski Grunf. Neobično prijevozno sredstvo nastalo je na temu Alana Forda, a Razumovo društvo postalo je grupa TNT.

- Prednji kotač za bicikl skinut je sa staroga kombajna, a za stražnje kotače iskoristili smo kotače odbačenih kolica - kaže Razum.

Uskoro i hrana

Izum će moći vidjeti svi koji k njemu dođu na pivo, jer ga je Razum stavio u lokal.

Godinu prije na Fašniku su osvojili prvo mjesto pivskim biciklom, koji ima sjedala za 16 ljudi, uz šank i točionik za pivo. Sada će pola litre piva prodavati po 12 kuna, no na samom otvaranju u subotu pivo će koštati osam kuna.

Razum s vremenom planira proširiti ponudu i omogućiti posluživanje hrane koja će ići uz prvo samoborsko pivo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije