Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za metropolu

HDZ odlučuje o rušenju Bandića: I HDZ i SDP boje se Zagreba

Švaljek
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
07.12.2016.
u 12:00

Plenković oteže s odlukom o kandidatu za Zagreb, a Andrija Mikulić na svoju ruku pokreće inicijative koje u vrhu HDZ-a nisu amenovali.

Dvije najveće stranke – HDZ i SDP – i dalje nemaju riješenu političku križaljku za Zagreb. Ni HDZ ni SDP još nisu ni izbliza definirali svoje gradonačelničke kandidate, a HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš i neovisna Sandra Švaljek već su naveliko u kampanji.

Sve je otvoreno

Situacija u HDZ-u tim je kompliciranija jer gradski HDZ kuri političku vatricu, a zec (odnosno kandidat i politički amen) još je u šumi. Kako će se razriješiti zagrebačka kriza, odnosno hoće li gradski HDZ ići u rušenje zagrebačkog proračuna, a time i u eliminaciju Milana Bandića s gradonačelničke pozicije uoči lokalnih izbora znat će se tek 19. prosinca.

Izvori bliski Andriji Mikuliću, šefu zagrebačkog HDZ-a, kažu da će gradski HDZ tu odluku donijeti tek dan prije 20. prosinca kada će se o proračunu glasati u Skupštini. Ipak, tu odluku, doznajemo, Mikulić neće donijeti bez konzultacija s Andrejem Plenkovićem. Međutim, iz svega što je Plenković rekao preksinoć na Predsjedništvu stranke članovi vodstva zaključili su da on nije za opciju rušenja proračuna. Očito je otvorena i opcija da se odustane od rušenja proračuna, ali do zadnjeg dana ništa nije izvjesno. Vrh HDZ-a do izglasavanja državnog proračuna ne kani odrediti HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba. Ni Mikulić na razini gradskog HDZ-a neće donijeti odluku o kandidatu za metropolu dok se o tome ne dogovori s vrhom stranke. Međutim, iako je Mikulić već bio kod Plenkovića, šef HDZ-a nije ga ni odbio ni podržao u kandidaturi. Mikulić je tada Plenkoviću, kako doznajemo, iznio ponudu prema kojoj mu je cilj osvojiti više od 10 mandata u Skupštini i ulazak u drugi krug na izborima za gradonačelnika. Ne ostvari li taj cilj, naravno bude li kandidat, Mikulić će podnijeti ostavku u gradskom HDZ-u. Brojni sugovornici smatraju da se već kasni s odlukom o kandidatu, pa Plenkovićeva politika otezanja nije najbolje prihvaćena. Plenković očito ne vjeruje u Mikulića, ali očito ima i problem tko bi bio HDZ-ov najbolji kandidat za Zagreb. Izvori bliski Mikuliću kažu da on nema problem s time da netko drugi bude kandidat, a ne on, ali da taj kandidat mora imati podršku zagrebačkog HDZ-a. Dio sugovornika u gradskom HDZ-u drži da će se kandidat za Zagreb odrediti nakon 15. prosinca, ne zato što bi se dotad trebao usvojiti državni proračun, nego zato što bi dotad možda mogla biti gotova anketa o popularnosti HDZ-ovih kandidata temeljem koje bi se odredio HDZ-ov glavni igrač za Zagreb.

SDP protiv proračuna

Pojedine informacije iz zagrebačkog HDZ-a govore da bi vrh stranke kandidata za Zagreb mogao istaknuti u veljači, pa čak da bi to navodno mogao biti netko od HDZ-ovih ministara. Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković i jučer je u Varaždinu komentirao situaciju u Zagrebu. Poručio je da mu je najvažnija politička stabilnost. – Ako postoje stavke u proračunu koje u prvom nacrtu nisu zadovoljavajuće s aspekta gradske organizacije, želim znati koje su to točke i koji bi to bili amandmani gradske organizacije. Tek nakon toga možemo razgovarati o drugim temama – rekao je Plenković. Čistu situaciju uoči lokalnih izbora nema ni SDP. Iako je Davor Bernardić još prije nekoliko mjeseci najavio kandidaturu za Zagreb, takav scenarij teško da će se odigrati. Naročito sada kada je Bernardić preuzeo vodstvo stranke pa mu kao šefu oporbe nikako ne odgovara na zagrebačkim izborima postići loš rezultat. Tim više jer su lokalni izbori prvi test za novooformljeni SDP i za Bernardića koji je do sada djelovao upravo u gradskoj politici. Koga će kao svoga predstavnika poslati u utrku za gradonačelnika još nisu odlučili – kažu, nakon blagdana predstavit će kandidata. Oporbenjaci neće dopustiti da u metropoli nemaju predstavnika, no nije neizgledno i da će upravo SDP ići na podršku. Birat će SDP-ovci tada između HNS-ovke Anke Mrak-Taritaš i Sandre Švaljek. No sigurni su da će u Skupštini glasati protiv proračuna.     

>> Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo o 'zagrebačkoj krizi': Plenković protiv rušenja Bandićevog proračuna i imenovanja povjerenika

>> S Bandićem sam korektno surađivala, ali kad je postao gradonačelnik, ja sam otišla jer mi smo ipak dva paralelna svijeta

Komentara 19

RA
ravdro
12:46 07.12.2016.

Ako HDZ podrži proračun, samo će profitirati, a sdp, Mrak Taritaš i Švaljek će negativnom kampanjom potonuti. Ovaj proračun omogučava novac za žičaru, rotor, produženje radničke, majke odgajateljice i hrpu drugih projekata. HDZ-ovci trebaju dati svoje amadmane i još višee profitirati i povući novce za svoje projekte. HDZ samo trebao podržati proračun, dati svoje amadmane, podržati Brunu Esih, ući pozitivno u kampanju i rezultat HDZ-a bi bi bio sjajan u Zagrebu, a SDP, Švaljek, Pernar i Mrak Taritaš nek se bore za glasove iz malog lijevog bazena. P.S. iz tog centar-lijevog bazena, opet bude Bandić najviše pokupio glasova kada su lokalni izbori u pitanju.

Avatar Franjo Tudman
Franjo Tudman
12:15 07.12.2016.

Andrija Mikulic nema sanse da postane gradonacelnik, samo ce se zamjeriti svima. HDZ mora naci boljeg kandidata, osim ako zele da Bandic bude i dalje u kolaciji na drzavnom nivou, pa da posalju Mikulica reda radi tek toliko

Avatar abakus
abakus
12:37 07.12.2016.

Opravdano se bojite, hdz-ovci i sdp-ovci: Bandić je jedini političar u ovoj državi koji zaista radi nešto za demografsku obnovu i jedini ima konstantnu, aktivnu prodemografsku politiku već godinama - za razliku od SDP-a i HDZ-a koji nisu bili u stanju ni dječje doplatke povisiti. I glasovat ću za njega dokle god se on bude htio kandidirati, a nikad ni jedna osoba koja je njega u bilo kojem trenutku pokušala rušiti neće dobiti moj glas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije