Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan hazu

Hologram J. J. Strossmayera u čast utemeljitelja Akademije ispred NSK

hologram J. J. strossmayera
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
29.04.2016.
u 10:26

Tijekom današnje svečane sjednice dodijelit će se nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015.

Uoči Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji se obilježava danas, 29. travnja, na dan njezina utemeljenja 1861., sinoć je ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice na notornim fontanama projiciran portret utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Tijekom današnje svečane sjednice dodijelit će se nagrade za za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015.

Za područje društvenih znanosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Mirjana Polić Bobić za knjigu "Kalifornijski zapisi oca Ferdinanda Konšćaka iz Družbe Isusove" (Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada, 2015.).

Za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljuju se dvije nagrade, koje dobivaju: prof. dr. sc. Eduard Marušić-Paloka, za rad koji daje teorijsko opravdanje matematičkog modela toka kroz tanko područje, a objavljen je u nizu od 11 članaka objavljenih u razdoblju od zadnjih 5 godina u prestižnim međunarodnim časopisima, od kojih posebno ističemo „Journal of Non-Newtonian Fluid Mechanics“ te dr. sc. Tvrtko Korbar za rad: Potential Cretaceous-Paleogene boundary tsunami deposit in the intraThetyan Adriatic Carbonate Platform section of Hvar (Dalmatia, Croatia) – Geological Society of America Bulletin, 127/11-12, 1666-1680.

Za područje medicinskih znanosti nagradu dobiva: izv. prof. dr. sc. Lovorka Grgurević, za znanstveni doprinos izuzetnog značenja objavljen u znanstvenom radu (Grgurević L. et al. Journal of American Society of Nephrology 22 : 681-692, 2011) za otkriće BMP1 enzima u cirkulaciji bolesnika s kroničnom bolesti bubrega koji prouzročuje stvaranje fibroznog tkiva te ubrzava gubitak bubrežne funkcije. Time je nađena nova ciljna molekula za razvoj prvog lijeka protiv stvaranja fibroznog tkiva u kroničnim bolestima čovjeka. 

Za područje filoloških znanosti nagradu dobiva dr. sc. Bojan Marotti, za djelo Značenje nadslovaka u Vitezovićevu Lexiconu (ArTresor, Zagreb, 2013).

Za područje književnosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Antun Česko, za knjigu Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije (Matica hrvatska, ogranak Dubrovnik, Zagreb, 2015.). 

Za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva dr. sc. Dragan Damjanović, za izložbu Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole (2015.). 

Za područje glazbene umjetnosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Davorin Kempf, za djelo Simfonijski stavak za orgulje i orkestar, u izdanju Muzičkog informativnog centra, 2015. 

Za područje tehničkih znanosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Dragan Kovačević, za djela nastala u razdoblju od pet godina (značajna znanstvena postignuća koja je predloženik ostvario u proteklom petogodišnjem razdoblju 2011. – 2015.) prije raspisivanja natječaja, a među kojima se posebno ističe njegova recentna knjiga Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, 2014.); jedinstveno djelo na nacionalnoj razini iz područja unapređenja tehnologije, kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda. 

>> [ANKETA] Slobodnim ulaskom u Akademiju i druge ustanove bolje ih i lakše upoznajemo

Komentara 1

Avatar lola lola
lola lola
03:41 30.04.2016.

Aleluja, ovo nije hologram vec cudo....kad se sutradan prikaze hologram bl. Leopolda Mandica ocekujem novo hodocasce prema fontanama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije