Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika za zaradu

Holding nudi građanima da svoj novac ulože u obveznice

20.07.2016.
u 09:00

Građanima s viškom kapitala ponudit će se otkup 500 milijuna kuna obveznica, a hoće li njihova cijena biti 1000 kuna, dvije ili više znat će se uskoro

Početkom 2017. godine Zagrepčani će moći postati investitori Zagrebačkog holdinga kupnjom obveznica, a na svaku kunu uloženog novca godišnje će dobivati isplatu kamate koja će biti znatno veća od one koju na štednju nude banke. Građanima s viškom kapitala ponudit će se otkup 500 milijuna kuna obveznica, a hoće li njihova cijena biti 1000 kuna, dvije ili više znat će se uskoro.

Novi model zaduživanja

– Želimo dati mogućnost građanima da svoju štednju usmjere na obveznice Holdinga, što će im omogućiti sigurno ulaganje uz znatno veći prinos kamate nego što su imali držeći novac u bankama – rekla je Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo. Dodala je da je riječ o prvom takvom zaduživanju jednog komunalnog poduzeća u Hrvatskoj, čime se građanima omogućuje drukčiji način ulaganja novca, ali i jača transparentnost jer će se na burzi u svakom trenutku znati stvarna vrijednost obveznice.

Foto: Grgur Žućko/Pixell

Na ovaj potez Zagrebački holding odlučio se kako bi vratio dug od 2,3 milijarde kuna koji nakon deset godina dolazi na naplatu početkom sljedeće godine. Podsjetimo, na Luksemburškoj burzi Holding se 2007. godine zadužio za 2,3 milijarde kuna, a novac je ulagan u gradnju komunalne infrastrukture, gradnju Sopnice i dr. S obzirom na to da za tolik zajam Holding nije uspio uštedjeti novac, išlo se na novi zajam, a veći dio tog novca već je prikupljen prošli tjedan kada je Holding na Zagrebačku burzu stavio 1,8 milijardi kuna obveznica za čiju kupnju se javilo 59 investitora uz cijenu obveznice po 200 tisuća kuna.

Zagrebačka i Privredna banka otkupile su najviše, po 24,86 posto udjela od 1,8 milijardi kuna, a slijede ih Erste s 9,9 i Splitska banka sa 6,9 posto udjela. Zanimljivo je da su investitori Holdingu ponudili čak 3 milijarde kuna, što u tvrtki tumače povjerenjem u njihov rad jer ne bi ulagali u nestabilnu tvrtku koja neće moći vraćati svoje dugove.

– Prijašnja kamatna stopa bila nam je 5,5%, a nova je 3,875%, što je najniža kamatna stopa po kojoj su se jedno poduzeće ili grad u Hrvatskoj zadužili na tako kratak rok od sedam godina. Važno je istaknuti i da smo sada zaduženi u kunama, a ne u eurima, čime je smanjen valutni rizik – kazala je čelnica Holdinga Ana Stojić Deban. Dodala je da je riječ o dobro odigranom poslu za tvrtku jer će u sedam godina na kamati uštedjeti 195 milijuna kuna.

Foto: Robert Anić/ Pixsell

Obveznice već na burzi

– Ovaj potez daje nam potvrdu da su investitori spremni podržati razvoj Grada Zagreba kroz razvoj Holdinga te je i dokaz da je Grad Zagreb financijski centar ovog dijela Europe – istaknula je Stojić Deban.

Doznajemo i da je od uplaćenih 1,8 milijardi kuna već otplaćeno 149 milijuna eura zaduženja iz 2007. godine, i to prije roka (srpanj 2017.). Ostatak novca zajedno s uplatom od 500 milijuna kuna koja se očekuje od građana bit će uplaćena za otkup obveznica tijekom 2017. godine, čime će Holding biti zadužen isključivo na domaćem tržištu.

Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je da su obveznice od jučer u optjecaju te da je ovaj posao bio najveća financijska transakcija na domaćoj burzi, čime su Holding i Grad Zagreb dali vjetar u leđa razvoju tržišta vrijednosnica.

Komentara 16

WU
wuggibiba
18:44 20.07.2016.

hahahahaha Niti u ludilu.

HR
Hrabraja
09:15 20.07.2016.

Pa tko bi normalan kupio obveznice prezaduzenog poduzeca.

WU
wuggibiba
18:48 20.07.2016.

Bandic je do grla u dugovima. Naplata stize 2017 godine. Ovo mu je samo jos jedan pokusaj da se dokopa love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije