Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bandić – Paladino

Hoće li USKOK otkriti kako se namještaju – neboderi?

dd
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
02.11.2016.
u 11:40

USKOK je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture odnio dokumente nakon što je Zrinka Paladino progovorila o pogodovanju

Zagrebu su trebale tri godine da se usvoji generalni urbanistički plan i, među ostalim, jedan projekt privatnog investitora, tvrtke VMD, da u srpnju ove godine počnu njegove izmjene. I dok je šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić ljetos za govornicom upozoravao da se izmjenama GUP-a zelene površine pretvaraju u građevinska zemljišta, u Zavodu za zaštitu spomenika i kulture, koji GUP-u prije Skupštine daje zeleno svjetlo, vodila se druga bitka. Nju je ponovno otkrila Zrinka Paladino, zamjenica pročelnika Zavoda Silvija Novaka. On je u to vrijeme bio na godišnjem, a ona je na stol, među ostalim, dobila projekt izgradnje čak četiri nebodera s po devet katova na međi s parkom Maksimir, zaštićenim kulturnim dobrom.

– Na taj sam projekt krajem srpnja dala stroge konzervatorske propozicije u sklopu izdavanja posebnih uvjeta za zaštitu kulturnih dobara. One su podrazumijevale rahlu izgradnju, manjih visina, očuvanje zelenila, dakle upute za preprojektiranje. Osmog kolovoza otišla sam na godišnji, sutradan je predmet izuzet iz moje sobe, a već 10. kolovoza isti je projekt odobren bez posebnih uvjeta – upozorila je zamjenica pročelnika Zrinka Paladino uputivši tako na još jedno gradsko pogodovanje privatnom investitoru.

Da su namjere investitora gradskim čelnicima bile poznate još početkom godine, svjedoči i njihov zahtjev iz siječnja kada su u javnoj raspravi, u zoni Valdecove, Božidarevićeve i Klovićeve, tražili da se dozvoli gradnja devetokatnica. Zeleno svjetlo izmjenama GUP-a u Skupštini iznenadilo je zaposlenike Zavoda, posvjedočila je tome Paladino, jer oni odrađujući posao nisu odobrili prijedlog njegovih izmjena, no u dokumentaciji koju su dobili skupštinari pisalo je suprotno. Jer odluke su u Zavodu autonomne – donosi ih gradonačelnik Bandić, a mora ih provesti pročelnik Silvije Novak. Zbog otkrivena načina rada u Zavodu su prije desetak dana, kako doznajemo, bili i djelatnici USKOK-a koji su izuzeli dokumentaciju.

>> Suđenje jednom od najbližih Bandićevih suradnika počinje 21. studenog

Komentara 39

RU
rudvanvart
14:23 02.11.2016.

Pa ljudi moji odite do tih lokacija, poslikajte to ruglo. Ta Banija i Riz su uz stadion najveće rupe u kvartu koje bi odmah sad prije ručka krenuo minirati i sve sravniti. Sreća da postoje investitori koji te lokacije žele urediti, a isto tako je i sreća za svijet što takvi stručnjaci poput Paladino nisu živjeli u New Yorku prije 150 godina. Tamo bi još uvijek bile brvnare pod zaštitom Konzervatorskog zavoda SAD-a.

RA
ravdro
12:49 02.11.2016.

Ovaj slučaj je primjer kako gradski činovnik reketari poduzetnika. Dokle će se poduzetnike prikazivati kao zlo? Što je loše u zgradi od 9 katova? Kako nas ta zgrada ugrožava? Central park na Manhattanu okružen je neboderima od 100 katova, a ne deveterokatnicama visine malo večeg drveta. Kako ti neboderi u New Yorku ne škode parku, a makimisrki park je ugrožen od zgrade od 9 katova, tko je ovdje lud? Idemo realno analizirati benefite od ove investicije u Maksimiru, Maksimir uz donji i gornji grad ima najstarije stanovništvo u Zagrebu, deseljavanja u kvart su nužna, pogotovo mladih obitelji, to ova investicija omogućuje. Dalje, investitor će platite poreze državi i gradu, zaposlit će ljude, koperante i gle čuda možda nešto zaradi, a to je u ovoj državi zabranjeno jer nam nacija ima socijalistički mentalni sklop, zato ovakvo nebulozno skandaliziranje zgrade od 9 katova i prolazi.

DA
dahna
17:51 02.11.2016.

Gdje živi Zrinka Paladino....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije