Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Večernjeg lista

Heroine ulice - uz pomoć susjeda uljepšavaju Vrbane

11.04.2015., Zagreb - Udruga Vestigium na trgu u Rudeskoj 142 organizirala je cjelodnevnu akciju Cvjetnjak Vrbana u sklopu koje je i podijeljena hrana za dvjestotinjak gradjana. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
18.04.2015.
u 09:48

Organiziraju ekoplac, radionice zdrave hrane i svakog travnja sade cvijeće...

Da njezini sugrađani previše vremena provode u svojim stanovima, umjesto da se međusobno druže i budu aktivniji, smatrala je Irena Borovina kada je prije četiri godine s još pet žena s Vrbana osnovala udrugu Vestigium za poboljšanje kvalitete života.

– Prvo smo se nalazile u mom stanu kako bismo razgovarale. Bile smo mlade majke koje su uvidjele da nemaju gdje u kvartu kvalitetno provoditi vrijeme, a s bebama nam je bilo naporno ići u centar grada – rekla je predsjednica udruge koja je danas među glavnim pokretačima društvenog života u Vrbanima.

"Treba se pokrenuti"

Vestigium, službeno registrirana kao ekološko-kreativna udruga za poboljšanje kvalitete života na zdrav i kreativan način te promicanje humanog, zdravog i prirodnog načina življenja, danas ima svoje prostorije na Rudeškoj cesti 142, a vode je, osim predsjednice, i Milica Đuroska te Irena Popek. Njih tri svojski se trude da njihovi sugrađani što kreativnije i aktivnije provode slobodno vrijeme. Stoga su Večernjakove ovotjedne heroine ulice.

– Kada nedostaje sadržaja u kvartu, ne treba čekati da ih netko izmisli, nego treba stvari uzeti u svoje ruke. Naš je glavni cilj potaknuti ljude na djelovanje te učiniti Vrbane ljepšim kvartom – objasnile su voditeljice udruge u kojoj je svaki dan veoma živo.

Iako je sve počelo samo druženjem, ubrzo je organiziran i ekoplac koji je danas najveći projekt udruge. Dva puta tjedno mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva donose na Vrbane svježe ubrano voće i povrće.

Povezujemo mala gospodarstva, koja dobivaju odličnu lokaciju za plasman proizvoda, i građane koji, umjesto u dućanu, povrće i voće kupuju od pouzdanih proizvođača – poručila je Irena Borovina.

U udruzi se drže satovi engleskog jezika i joge, a redovito se organiziraju i kreativne radionice raznih tematika. Tako se može naučiti plesti, spremiti zdrav obrok te izraditi prirodnu kozmetiku, sredstvo za čišćenje, ali i namještaj od paleta. Zadnji petak u mjesecu se pak, s obzirom na to da u kvartu nemaju kino, gledaju dokumentarci.

– U prostorijama se uči, opušta, druži i radi. Imamo sve više sadržaja, a osim što građani mogu na njima sudjelovati, mogu i sami organizirati svoje događanje – govori Zagrepčanka.

Treći Cvjetnjak Vrbana

Osim za odrasle, mnogi se sadržaji organiziraju i za djecu koja u prostorijama mogu sudjelovati na kreativnim radionicama, ali i proslaviti rođendan. Dva puta tjedno organizira se i družionica za djecu koja ne idu u vrtić.

Ipak, događanje koje privuče najviše građana, od onih najmlađih do najstarijih, jest Cvjetnjak Vrbana, koji se organizira već tri godine zaredom, u travnju. Građani se okupljaju na malom trgu gdje boje betonske i drvene površine, sade cvijeće, plešu, čitaju i sunčaju se, a ove su se godine dijelili i zdravi obroci.

– Nakon Cvjetnjaka, građani se na trg rado vraćaju kako bi tamo provodili vrijeme, ali i zalili posađeno cvijeće – govori Irena Borovina te otkriva da je idući korak udruge uključivanje u rad i osoba s posebnim potrebama, pa će tako uskoro jedan od zidova na Vrbanima ukrasiti i osobe s Downovim sindrom.

No, to je samo jedan od planova kojih za budućnost ima mnogo. Radionice su u udruzi besplatne, no potrebno je platiti godišnju članarinu od 100 kuna jer udruga mora sama financirati prostor, s obzirom na to da nije uspjela dobiti prostorije od Grada Zagreba.

Fill out my online form.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije