Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrija Mikulić:

HDZ će s HSLS-om u koaliciju i u Gradskoj skupštini

17.09.2014., Zagreb - Sjediste HDZ-a u Gundulicevoj ulici. Andrija Mikulic, predsjednik Gradskog odbora HDZ Zagreb. Photo:
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
22.09.2014.
u 15:40

Nikad ne bih, poput Bandića, bez učinka paradirao na stotinu mjesta i samoreklamirao se. Zasukao bih rukave.

Andrija Mikulić zagrebački HDZ vodi nepune dvije godine. Na lokalnim izborima uspio je dobiti jedan mandat više za HDZ-ovce u Gradskoj skupštini, potpredsjedničku funkciju, a u ovom razgovoru najavio je i mogući sporazum/koalicju s predsjednikom Gradske skupštine Darinkom Kosorom.

::Kritizirate odluke gradonačelnika Mlana Bandića koje donosi u sporazumu s predsjednikom skupštine Kosorom. S tim istim Kosorom potpisali ste koaliciju na nacionalnoj razini. Kako mirite te dvije stvari?

- HSLS je s HDZ-om potpisao koaliciju na nacionalnoj razini i drago mi je što su nas prepoznali kao stranku koja Hrvatsku može izvući iz krize. Predsjednik HSLS-a izričito navodi da imaju samo "sporazum" s Bandićem, a Bandić to pak predstavlja kao "koaliciju". Budući da je Kosor prepoznao da lijeva Vlada ne vodi Hrvatsku u dobrom smjeru, mislim da će prepoznati istu situaciju i na razini našeg grada - da HDZ i partneri mogu Zagrepčanima osigurati dostojniji život.

::Najavljujete li koaliciju s Kosorom i u Skupštini?

Doći će trenutak kada će se sporazum s nacionalne razine prenijeti i na lokalnu.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Foto: Anto Magzan/Pixsell

::Kako radi Skupština?

Gradski HDZ uvjeren je da se uvijek može bolje. U odnosu na prije, mislim da danas dobro radi, ali bi mogao biti bolji protok informacija, bolje točke dnevnog reda i bolji projekti.

::Dobili ste 10 mandata, uz dva koalicijska. Kako vidite Zagreb i HDZ na idućim lokalnim izborima i koje su vaše ambicije?

Vratit ćemo gradski HDZ na mjesto koje mu pripada, a to je da nakon niza godina - točnije od 1999. - preuzmemo odgovornost za vođenje Zagreba i ispunimo sva obećanja koja smo dali građanima. Pritom se nikad ne bavimo pojedincima i foteljama, nego projektima i programima cijeloga našeg tima. Da dobro radimo svjedoči i to što smo na lokalnim izborima osvojili vlast u više od 100 mjesnih odbora, a prije smo je imali u samo 13. U vijećima četvrti nismo imali vlast, a sada je imamo u - čak pet! A najavljujem da ćemo preuzeti odgovornost u još nekoliko četvrti... I u Skupštini smo za jedan mandat pojačali svoje snage.

::Je li se HDZ riješio slike korumpirane stranke koja ga prati?

Naravno, i to onog istog trenutka kada je HDZ dobio predsjednika koji je rekao "Korupcija i lopovluk van, a marljivost, domoljublje i poštenje dobrodošli u HDZ!". Predsjednik Karamarko pritom je još naglasio: "Dok sam ja predsjednik, nitko se neće više koristiti članstvom kako bi se okoristio, takvi su već otišli, a ako se koji pritajio, bolje mu je da sam otiđe!".

::Imate li ambiciju biti gradonačelnik Zagreba?

Moja je jedina ambicija ta da HDZ Zagreba vratimo na mjesto koje mu pripada, a to ćemo - kao što već rekoh - postići predanim radom i poštenjem, izlaskom među ljude, ali i čvrstoćom svojih političkih stajališta. Kao najveća i stožerna hrvatska stranka imamo jako puno dobrih kandidata. Kada za to dođe vrijeme, izabrat ćemo ono najboljeg - pa tko to bude, neka bude.

::A vaše ambicije u HDZ-u?

Član sam i nacionalnog Predsjedništva HDZ-a. Ne razmišljam o funkcijama, nego o općim interesima.

::Što zamjerate Bandiću, a što mislite da dobro radi?

Podržavamo sve što je dobro, a za ono što nije uvijek ponudimo vlastito rješenje. Nikada ne bih gajio stil rada koji gaji aktualni gradonačelnik. Ne bih se, poput njega, samoreklamirao i bez učinka paradirao na stotinu mjesta, nego bih "zasukao rukave" .

::Tko je kriv što jedini u Hrvatskoj nemamo Plan gospodarenja otpadom?

Plan se donosi na prijedlog gradonačelnika, a to nije napravljeno do dana današnjeg. SDP i Milan Bandić na vlasti su od 1999. - a taj plan još nisu znali donijeti! Nažalost, aktualna gradska uprava nema strateški pristup rješavanju problema. Isto je i s drugim problemima, poput katastrofalnog stanja prometa i parkiranja, kao i divljih odlagališta, između ostalih i Jakuševca.

::Jeste li za izgradnju spalionice u Resniku?

Nismo, iz više razloga. Imovinski odnosi nisu riješeni, od ukupno 270.000 kvadrata čak 40.000 u privatnom je vlasništvu, a Grad je vlasnik njih samo 15.000. Taj prostor je nedovoljan i za odlaganje pepela! Također, lokacija je na vodozaštitnom području, što se sada želi ukinuti, a što je potpuno pogrešno. Prevelik je i predviđeni kapacitet spalionice. Znači li to da ćemo uvoziti otpad? Svoj otpad sami trebamo riješiti i moramo imati Plan gospodarenja otpadom, ali ne ovakav. Ne može gradonačelnik u kampanji govoriti jedno, a sutra drugo. To je prevara građana. Mi ćemo podržati lokaciju za koju struka kaže da je dobra.

::Još uvijek ste za izmjenu imena Trga maršala Tita?

O tome smo se odavno očitovali: Zagreb nikada nije bio crveni i nikada to neće biti. Svim ulicama, sukladno europskim standardima i općecivilizacijskim kriterijima o osudi svih totalitarnih režima, izmijenit ćemo nazive koji nose imena zločinaca.

Komentara 10

Avatar TAJSAM
TAJSAM
19:44 22.09.2014.

Baš ste sa jakom strankom HSLS, oni nemaju niti za ulazak za parlametarnu stranku a sutra če tažiti prvog ministra te HEP itd.... To Vam je minus jer sa njima če biti sigurno manje glasača , to je stranka kao HNS, samo uteg vladi. Što Vam treba to ja zbilja nemogu dokućiti. Pozdrav dobrim ljudima

DU
Deleted user
20:08 22.09.2014.

stranka od 0 promila podrške građana.da je i karamarko rodu glas

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
23:09 22.09.2014.

U gradskoj četvrti Stenjevec koalicija HDZ-HSLS već je na vlasti više od godinu dana. Kvart je za to vrijeme dobio nove parkove, škole, vrtiće, obnovljene i asfaltirane ceste. Radi se složno na dobrobit sugrađana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije