Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljačka

Hakeri “očistili” račun dječjeg vrtića Jabuka

Vrtić Jabuka
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
23.09.2014.
u 14:00

Iz Gradskog ureda za obrazovanje poručuju da je vrtiću novac nadoknađen te da redovito poslovanje nije upitno.

Hakerskih napada, kojima su od travnja na meti poslovni objekti diljem Hrvatske, nisu bili pošteđeni ni najmlađi. Naime, okraden je i dječji vrtić Jabuka u Trnavi kojem je navodno s računa nestalo čak milijun kuna.

Iako nismo uspjeli doznati za što je novac bio namijenjen, iz Gradskog ureda za obrazovanje napominju da vrtić nije oštećen, odnosno da mu je šteta nadoknađena. Ravnateljica vrtića nije željela dati izjavu, no krađa nije izazvala veće probleme te je vrtić nastavio normalno raditi nakon hakerskog napada. Iz policije potvrđuju da je cijeli slučaj prijavljen te da je istraga još u tijeku.

– Nije problem u banci ni u internetskom bankarstvu nego su računala klijenata zaražena virusima koji prikupljaju privatne podatke – objašnjavaju iz Zagrebačke banke.

No dio oštećenih ne slaže se s tim. Tomislav Landeka, direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velika Gorica koje je također bilo napadnuto, smatra da je sustav banke nesiguran.

– Ostali smo bez 610.000 kuna iz pričuve suvlasnika za održavanje zgrada, a napadači još nisu pronađeni – kaže Landeka te napominje da je angažiran i sudski vještak kako bi se dokazalo tko je odgovoran.

Iz Zabe poručuju korisnicima da radi prevencije ovakvih i sličnih slučajeva prijevare ne ostavljaju upaljen sustav nakon korištenja internetskog bankarstva te da iskopčaju USB uređaje iz računala nakon korištenja.

Komentara 7

MA
majusko
16:16 23.09.2014.

Pa jedino banka moze biti kriva. Ako ja dignem novac izadem iz banke i netko me pokrade. Pa nece banka biti kriva. Isto je i obratno. Ako sam ja banci dao novac a probijen je njezin sustav. Pa ne mogu biti ja kriv.

ST
strsljen2013
17:17 23.09.2014.

Opet tekst bez smisla. Hakeri pokrali vrtić. Pa ne drži crtić novce u svom privatnom računalu valjda ga drži u banci. Znači da je netko hakirao račun u banci. Kome prodajete bukve?

I2
i2nd
09:20 24.09.2014.

Ma vi ste svi debili! Nije banka kriva što nesavjesno koriste uslugu internet bankarstva! To čak piše i u ugovoru...i non-stop banke upozoravaju na način pravilnog i sigurnog korištenja takvog oblika bankarstva. To je kao da predaš drugoj osobi papirićpirić s PINom i karticu tek.računa...i onda tužiš banku da se probio njihov sustav?!?!?!?!?!?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije