Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fratrovac

Gromade zida prijete stanarima, sanacija hitna, investitor u stečaju

 Potpornji zid usljed pritiska namocene zemlje nije izdrzao te se urusio u dvorista stanara.  Photo: Robert Anic/
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/11
03.09.2014.
u 08:00

Urušio se potporni zid ispod crkvenog vinograda

Ni kupnja stana u elitnim, urbanim vilama ne jamči da su radovi izvedeni kvalitetno, u što su se prije dvije noći uvjerili stanari triju zgrada u ulici Korito na Fratrovcu. U tri sata u ponedjeljak iz sna ih je probudio snažan odron koji je prema prozorima primaknuo četiri metra visok i 50-ak metara dug zid ispod Isusovačkog vinograda.

Iskopali kanal

– Bilo je strašno. Probudila me jaka buka, a kako nisam znala što se događa, izletjela sam van kao i drugi i preplašila se da će se zid srušiti na kuću ispričala je školarka Ana Pračić čije je dvorište najviše nastradalo. Njezina majka Karmen dodala je kako je iz pukotina odmah prema stanovima krenula blatna bujica.

– Kako se zid odlomio u dužini tri zgrade, tridesetak susjeda ubrzo je izašlo pa smo kopali kanal da vodu usmjerimo drugamo, da nam ne poplave stanovi – kazala je Pračić. Za pomoć su zvali i policiju i vatrogasce, a nakon toga su ih posjetili i iz Ureda za hitne situacije te Ureda za izgradnju koji je nadležan za odrone i klizišta.

Svi su složni da je riječ o propustu kod gradnje jer zid očito nije dobro ojačan pa je popustio pod pritiskom odsječenog brda.

– Zid nije kvalitetno napravljen, a problem je što je investitor u stečaju pa sad ne znamo tko će platiti sanaciju koju je nužno hitno izvesti prije novih kiša kako se ne bi srušio na zgrade kazala je stanarka Maja Molnar. S druge strane, Maroje Stijepović, stečajni upravitelj tvrtke Silek, ne bježi od odgovornosti ako se pokaže da je riječ o propustu investitora.

Kako platiti

– Treba vidjeti je li riječ o propustu kod gradnje ili o višoj sili, no bili smo na terenu i u kontaktu smo sa svim službama kazao je Stijepović. Dodao je da na sreću ni ljudi ni zgrade nisu ugroženi, ali da se sanacija treba obaviti hitno jer će u protivnom biti ugroženi.

Problem je, kaže, i što je u stečaju i tvrtka koja je zid gradila te da tek treba naći način plaćanja sanacije.

Komentara 13

DU
Deleted user
09:23 03.09.2014.

Problem je u građevnoj dozvoli i nadzoru njima treba naplatiti nastalu štetu, ako je moja sestra na Remetama morala potrošiti 20 000 eura samo na bušenje i betonažu armiranih pilota potpornih zidova koji su išli na deset metara dubine odd kuda ovim muljatorima pravo da naprave zidić bez armature.

Avatar miro.f.miric
miro.f.miric
13:21 03.09.2014.

vidi se neka armatura, ali mi nekako minimalisticki izgleda, ne vidi se temelj zida i izgleda da drenaže iza zida nema. Ovako na prvu izgleda kako zid nije napravljen po pravilu struke. Sad tko je zakazao, projektant, izvođač, nadzor ili onaj ko je dao dozvolu za ovo, treba vidjeti. Ko zna jel uopce investitor imao projekt pa onda i dozvolu za zid??? ah, lijepa naša.

Avatar adko49
adko49
10:17 03.09.2014.

Drzi vodu, dok majstori ne odu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije