Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grgo Jelinić:

Gradio sam Novi Zagreb, godišnje po tisuću stanova

05.05.2016., Zagreb - Zastupnik u Gradskoj skupstini Grgo Jelincic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
09.05.2016.
u 13:30

Sve se radilo ručno, bez miješalica i kranova, kaže autor dviju knjiga. Priprema i treću, i to uglavnom noću, kad ima najviše koncentracije

U 2017. navršit će 80, ali svoje godine, kaže, smatra samo brojem. Predsjednik je stoga skupštinskog Odbora za financije, a član onog za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i kontrolu. Ne propušta nijednu sjednicu Gradske skupštine, jedino bi, priznaje, volio da počinju nešto kasnije jer on ujutro voli – malo dulje spavati.

Mami nikad nismo rekli “ne”

Grgo Jelinić (HSU) najbolje funkcionira kako dan odmiče, objašnjava, pa najviše koncentracije ima noću. Baš tada napisao je svoje dvije knjige, a i skupljao materijal za njih, kao što to sad čini i za treću, na kojoj uskoro počinje intenzivnije raditi.

– Volio bih napisati još tu jednu koja će govoriti o cijeni odnosa među ljudima, mislim da će to mnogima biti interesantno – govori Jelinić, koji se u Zagreb doselio 1960. godine, a kao građevinar gotovo izgradio Novi Zagreb. U graditeljstvu je, objašnjava, proveo 50 godina, uglavnom na rukovoditeljskim pozicijama.

– Sedamdesete i osamdesete bile su lude za Zagreb. Godišnje smo u Novom Zagrebu izgradili i tisuću stanova. I to sve ručno, bez miješalica, kranova, sve vlastitom snagom – govori Jelinić, rodom iz Dervente.

Sin je, kaže, stolara i kućanice, šesto dijete od desetero, ponosni brat pet sestara i četvorice braće. – Odrastanje tada ne može se uopće usporediti s današnjim vremenima. Mi smo se igrali vani, pomagali oko kuće i poslova na selu, slušali roditelje. U mojoj kući mama je bila šefica, kao djeci nije nam nikad palo na pamet da joj kažemo da nešto ne želimo napraviti – iskreno i sa smiješkom objašnjava simpatični umirovljenik, koji kao svoju najveću životnu potporu ističe suprugu Anu, s kojom je u braku od 1968. godine.

– Bila vam je to ljubav na prvi pogled. Ona je, prije svega, čovjek, predivna kućanica i divna majka te baka – govori o svojoj Ani, s kojom ima dvoje djece, kćer i sina. Odrasle djece, kako kaže zastupnik, pa se nema više o kome brinuti.

Moram se čak i “skulirati”

– Ma i unuci su mi već gotovo odrasli, a bez mladosti, kuća je meni i baki nekako prazna – s ljubavlju o unučadi, 18-godišnjoj Luciji i 15-godišnjem Ivanu, govori njihov djed Grgo.

Kad su bili manji, upravo on dolazi je po njih u školu te provodio s njima vrijeme do dolaska roditelja s posla. – Meni su vam oni čista radost, kad sam s njima, malo se čak moram i “skulirati”, a njihovih fotografija imam na kilograme – kaže Jelinić, koji nam je priznao i kako mu je jedna od najvećih životnih želja bila – postati novinar

>>Odustali od gradnje garaža, no opet ih planiraju

Komentara 7

BL
blackstone
14:08 09.05.2016.

Taj hsu je sramota za hrvatsu politiku.svima preko 65 treba dati pocasni status u strankama i da ne mogu biti aktivni clanovi a ni aktivni politicari.kakvu on ima perapektivu sa 80godina? Jedina sansa hrvatske j da se podmladimo i maknemoo ove sa socijalistickim mentalitetom

WU
wuggibiba
19:40 09.05.2016.

Bravo!!! U ono vrijeme kada je novac iz Hrvatske odlazio u Beograd, za BIH, za Kosovo i Metohiju, te ostale zaostale predjele, bila je prava umjetnost sa oskudnim sredstvim podici grad iz mocvare. Hvala Vama i bivsem gradonacelniku Holjevcu. Danasnas se vuce lova iz cijele Hrvatske u Zagreb, trebao je bolje izgledati.

DU
Deleted user
15:28 09.05.2016.

u novom zg ne buju dobili skoro pa ni jedan glas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije