Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvara se 14. svibnja

Gradska kavana postaje Johann Franck, pogledajte novi izgled!

21.04.2015., Zagreb - Interijer novouredjene Gradske kavane.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
30.04.2015.
u 14:37

Zakupci Franck i AutoZubak planiraju i nove sadržaje – festivale i kabaret, a zagrebačke specijalitete pripremat će Mate Janković

Stolac iz 1927. godine, koji je tridesetih godina prošlog stoljeća stajao u Gradskoj kavani, a osmislio ga je Marcel Breuer, jedan od predstavnika Bauhausa, samo je jedan detalj u obnovljenoj Gradskoj kavani.

Radovi polako završavaju, kavana se otvara 14. svibnja, a dobila je i novo ime – Johann Franck. Odlučili su tako zakupci, tvrtke Franck i AutoZubak (dosadašnji zakupac), koji su kavanu počeli obnavljati potkraj prošle godine.

Replika kamena iz Bizeka

Kultno okupljalište tako će imenom i unutrašnjim uređenjem "promicati i Franckovo naslijeđe te srž kompanije koju je, prije više od 120 godina, u Zagrebu osnovao Johann Franck". Veliki prostor dobio je i sasvim drukčiji izgled. Želeći vratiti duh kavane iz tridesetih godina i naglasiti identitet gradskog okupljališta, u interijer su ugradili detalje i zanimljivosti iz zagrebačke povijesti.

– U kavanu su građani dolazili informirati se, jer su svaki dan mogli pročitati šezdeset različitih izdanja tiskovina. Tako smo i sada prostor obogatili bibliotekom s dvije tisuće naslova – kaže Nedjeljko Mikac, zaslužan za uređenje interijera. U prizemlju su uredili posebnu sobu posvećenu Ferdinandu Budickom, u sklopu koje će stajati i motocikl iz tridesetih godina. Motocikl je, dodaje Mikac, godišnjak kavane, no time se željelo podsjetiti na činjenicu da je Budicki 1902. prvi u Zagreb doveo motor.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Jedan će kutak na prvom katu urediti u stilu prve zagrebačke ljekarne "K crnom orlu" iz 14. stoljeća, a zidove će na jednom dijelu krasiti i replike potpisa arhitekata prema čijim su se nacrtima gradile zgrade u Zagrebu, a koji se još mogu naći na njihovim fasadama. Zid koji gleda prema glavnom trgu s unutarnje su strane obložili replikom kamena koji se nekad vadio iz kamenoloma Bizek... Uz novi izgled, osmislili su i drukčiji sadržaj za koji je zadužen Tomo Ricov, a uključivat će nastupe uživo, izložbe, promocije knjiga i festivala, projekcije klasičnih filmova te kabaretski program.

– Na samom otvorenju nastupit će jedan od najboljih electroswing bendova, talijanski The Sweet Life Society, koji će nastupom spojiti staro i novo – najavio je Tomo Ricov te dodao kako je cilj da kavana ponovno postane centar društvenog života grada, spoj tradicije uvedene u novo tisućljeće. Programi će počinjati u 8 sati, kada se kavana ujutro otvara, a bit će prilagođeni i umirovljenicima koji će ondje dolaziti na kavu.

Cilj je da kavana ponovno postane centar društvenog života grada, spoj tradicije uvedene u novo tisućljeće

Tomo Ricov

Tek će se vidjeti hoće li im se svidjeti novi izgled, s crnim umjesto bijelih zidova i velikim industrijskim lampama. Večernji programi bit će, pak, namijenjeni mladima, pa će se tako organizirati i brojni nastupi DJ-a, no sve u retroštihu. Drukčiji će biti i ugostiteljski sadržaj. U prizemlju će biti slastičarnica, a na zadnjem katu bistro s poluotvorenom kuhinjom.

Organske namirnice

– Nudit će se tradicionalni zagrebački specijaliteti na novi način, pod palicom majstora kuhara Mate Jankovića, koji će surađivati s OPG-ima Zagrebačke županije koji se bave organskim uzgojem – kazala je direktorica korporativnih komunikacija Francka Ivana Tavra.

Posjetitelji će moći popiti razne vrste kava iz različitih zemalja, a pripremat će ih "na klasičan način u džezvi, tzv. french pressu, kafetijeri i filtar-aparatu". U sklopu kavane bit će i Johann Franck Store, gdje će se kava moći i kupiti za pripremu kod kuće.

Komentara 5

NE
nera29
03:38 01.05.2015.

kaj je taj prostor, vježbenik za dizajnere? svake dvije godine se potpuno (i uzaludno za promet) redekorira?

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:04 01.05.2015.

Gradska kavana je zagrebacka institucija, nije se trebala niti prije uredjivati jer je bila ugodna sa onim plisom i prasnjavim palmama i starozagrebackim kelnerima za koje je gost jos bil car...kakvo to ludilo vlada Zagreb da se sve starozagrebacko zeli iscijeliti...

Avatar Pinokio
Pinokio
16:05 30.04.2015.

Nis od toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije