Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Grad Zagreb godinama naplaćuje ilegalna parkirališna mjesta

Parkiranje u Zagrebu
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
1/4
18.05.2014.
u 11:24

Iako je zabranjeno parkiranje pet metara od pješačkog prijelaza, Grad iscrtava mjesta kako bi više zaradio

        Parkirate li auto pet metara od pješačkog prijelaza na neoznačenome mjestu, dobit ćete kaznu od 300 kuna, stoji u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Međutim, ako je Zagrebparking iscrtao mjesta, parkiranje je dopušteno.

Važno zbog preglednosti

Taj paradoks može se pronaći u bilo kojem dijelu grada, no posebno je zanimljiv ondje gdje Grad ubire novac od naplate parkiranja, primjerice u Domagojevoj, raskrižju Kušlanove i Bužanove (gdje gradonačelnik svako jutra trči), Križanićeve, Trgu Marka Marulića, Medulićevoj...

– Intencija zakonodavca je jasna – treba osigurati kut preglednosti vozačima prije dolaska do pješačkog prijelaza. U Zagrebu je čak praksa da se označuju mjesta za parkiranje ispod standardne širine od dva metra za uzdužno parkiranje, primjerice u Maksimirskoj ulici. Time se izravno utječe na sigurnost pješaka, biciklista, vozača osobnih vozila, ali i tramvajskog prometa. Smatram da se s takvom praksom treba odmah prekinuti – kaže prometni stručnjak za gradski promet i profesor Prometnog fakulteta Davor Brčić.

Planiranje prometa odvija se u Gradskom uredu za promet. Na pitanje zbog čega ne poštuju zakon, pravdaju se zastarjelim mjerama iz vremena Jugoslavije.

– Postojeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama donesen je 2008. godine, a mjesta su označena ranije. Otad smo poslali niz zahtjeva u Ministarstvo unutarnjih poslova za izmjenama. Nije logično da se ne smije parkirati s obje strane pješačkog prijelaza, nego iz smjera u kojem vozilo dolazi, navode iz ureda.

Međutim, ostaje činjenica da Grad naplaćuje parkiranje unatoč Zakonu.

Prebacuju odgovornost

– Ako takva mjesta postoje, molimo građane da nam dojave. Zagrebparkingu smo ranije bili javili da obriše nelegalna mjesta – rekli su nam u Gradskom uredu za promet pokušavajući prebaciti odgovornost na Zagrebparking čiji djelatnici svakodnevno kruže ulicama u potrazi za nepropisno parkiranim vozilima kojima će papreno naplatiti. Građanima kazne pišu prometni redari koje zapošljava Grad, no tko kažnjava lokalnu samoupravu?

– To čini inspekcija pri Ministarstvu unutarnjih poslova – kaže stručnjak Ivan Dadić. Odgovor je li MUP ikada kaznio Grad Zagreb, čekamo od srijede.     

>>Još 50.000 mjesta, parkiranje žele naplaćivati i ispred svake zgrade! 

>>Istražili smo: Parkirališta sve kraća i uža, a auti veći 

Ključne riječi

Komentara 9

BL
Blomberg
17:03 18.05.2014.

Ovo je zalosno i jadno, da ide djete preko te zebre iz te strane od kuda je snimljeno vozac kao u ovom plavom autu puno prekasno ce uociti to djete i to samo jer je to parkirno mjesto do zebrere ilegalno , a zato zna se tko bi u tom slucaju odgovarao, takvim postupcima cinimo nas grad provincijskim i zaostalim, kraj svih tih podzemnih garaza.

Avatar feudalac
feudalac
14:57 18.05.2014.

...napokon su to vidjeli i "strucnjaci", valjda ce sada reagirati i MUP. Najdrasticniji primjer je taxi stajaliste na Britancu, imaju iscrtano stajaliste do pjesackog prelaza ali ni to im nije dovoljno pa se cak parkiraju na samoj zebri. Kad se dolazi iz smjera Ilice zaklonjeno je pola zebre preko koje konobari nose pice i prolaze pjesaci. Ista stvar je na izlazu s Britanca na Ilicu!?

LE
lektor
15:28 18.05.2014.

Koje su ovo gluposti! Zagrebparking jedva čeka da smanji broj parkirališnih mjesta, pa da vozači u nevolji parkiraju gdje ne smiju, a "pauci" imaju posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije