Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milijunsko ulaganje

Grad obnavlja zgrade na Trgu kralja Tomislava, stanari ne bi mogli sami

Tomislavov trg pročelja
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
21.07.2014.
u 16:10

Iako izvođači radova i uvjeti nisu isti, svi su pod nadzorom Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Stanari su tek nakon četiri godine bezuspješnog pokušavanja konačno dobili 50 posto sredstava za obnovu 5 zaštićenih objekata s kraja 19. stoljeća

Zgradama na Trgu kralja Tomislava, čije se fasade i ukrasi raspadaju, u sljedećih godinu dana vratit će se stari sjaj. Grad je, naime odlučio investirati u obnovu pet građevina koje su zaštićene kao kulturno dobro s kraja 19. stoljeća.

– Da obnova nije započela, morali bismo zagraditi balkon jer je počeo padati i predstavljati opasnost za prolaznike ističe Igor Noršić, predstavnik suvlasnika zgrade na broju 4 koja je prva počela s radovima 2011. godine.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Stanari su tek nakon četiri godine bezuspješnog pokušavanja konačno dobili 50 posto sredstava za 1.830.000 kuna vrijednu obnovu, objašnjava Noršić te dodaje kako smatra da je program Grada jako važan jer sami stanari ne bi mogli financirati obnovu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/Pixsell

I dok će oni svoju skelu skinuti krajem kolovoza, na ostale je zgrade ona stavljena tek u lipnju. Izvođači radova razlikuju se kao i razina sudjelovanja Grada u troškovima. Kod nekih zgrada suvlasnici podmiruju dio troškova, dok se drugi u potpunosti financiraju iz proračuna. Stoga s obzirom na uvjete varira i cijena radova.

– Saniramo ulično pročelje što je veoma komplicirano jer je fasada jako zahtjevna zbog ukrasnih elemenata koji se rade ručno, a cilj nam je vratiti zgradu u originalno stanje budući da je sada toliko uništena da žbuka otpada ističe Ivan Golemović, inženjer tvrtke Hedom koja je izvođač radova na broju 8 gdje će obnova stajati 1,8 milijuna kuna, a očekivano trajanje radova je 12 mjeseci.

Sredstva za sanaciju dobivena su preko programa spomeničke rente za sufinanciranje obnove vanjskih dijelova zgrada, objašnjava Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode pod čijim se nadzorom vode radovi.

>>Uredili stoljetnu zgradu. Cijena: Dvaput skuplja pričuva

Komentara 10

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:45 22.07.2014.

Što je sljedeće?!? Da neko ode živjeti u dvorac i da kaže ...E, ali ja to ne mogu održavati...neka mi pomogne grad, država, Bandić...

JO
josko
10:40 22.07.2014.

Ovo je klasični primjer kako tisuće i tisuće stanara žive u stanovima koji njima zbilja ne pripadaju. Naime. '90tih je dana mogučnost "stanarima" (jugovićki termin) otkup stanova za smješno male iznose. I onda u stvari mnogi postali vlasnici nečega što ne odgovara njihovim imovinskim okvirima. I onda ne mogu održavati zgrade u kojima oni imaju stan u vlasnosti. Izrazito mi je krivo da Grad Zagreb mora plačati fasade na skupno privatnim zgradama. Totalno nepošteno prema svima drugima!

Avatar Nexus
Nexus
09:02 22.07.2014.

Vlsnik stana je i vlasnik svoga dijela fasade i ima da snosi troskove sanacije. Kakav gradski proracun. Sa novom fasadom raste i cijena stana pa Vas pitam: "hoce li vlasnik stana taj porast vrijednosti vratiti gradu kad proda taj stan?"?" Poslati im svima racune! Tak je u cijelo svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije