Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne žele u drugi kvart

Jedina obitelj koja još stanuje na trasi buduće Branimirove: Odbijaju zamjenu stana

Branimirova
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
10.10.2015.
u 11:15

Obitelj Brčina u kući koja priječi spajanje ceste stanuje od 80-ih. Grad nudi stan u Vrbanima

Unatoč nedavnim najavama gradonačelnika, teško da će se uskoro krenuti u spajanje Branimirove ulice u punom profilu, od Zavrtnice do Heinzelove. Naime, obitelj Brčina koja još jedina stanuje na trasi buduće ceste, kaže da s njima već dugo nitko ne pregovara. Ne znaju, kažu nam, za ponudu Grada koja je objavljena na gradskim stranicama. U njoj stoji da se Marijanu Brčini, njegovoj supruzi i jednom sinu doživotno, u najam po zaštićenoj najamnini, daje stan od 70 kvadrata na Vrbanima, dok se drugom sinu s obitelji daje stan od 63 m² u Španskom.

– Niti smo dobili ponudu, niti je s nama tko kontaktirao – kazao je Marijan Brčina. Smatra da je ponuda diskriminirajuća u odnosu na druge građane koji su micani s trase, a u posjed su dobili stanove. Poručio je i da se ne namjerava seliti u Vrbane, već da bi Grad trebao biti pošten kao i prema drugim stanarima te im ponuditi stanove u okolici.

– Ovdje smo 33 godine, tu su nam djeca odrasla, tu su nam prijatelji i smatramo da imamo pravo ovdje i ostati – kazao je Brčina.

Inače, obitelj u kući stanuje od ranih 80-ih kada je dohranila Vjekoslavu Rukelj. No, kako ona nije tražila povrat imovine koja joj je bila konfiscirana, u vlasništvo se upisala država. Brčina je 2005. kao branitelj invalid od Ministarstva obitelji i branitelja dobio kuću u najam sa zaštićenom najamninom i pravom otkupa, pa je 2006. godine i potpisao ugovor o kupoprodaji kuće. No, kada je ustanovio da se u ugovoru spominje samo kuća od 68 kvadrata, a ne i zemljište od 1080 kvadrata, zatražio je aneks ugovora. U procesu je država vidjela da je riječ o zemljištu na trasi buduće ceste pa je slučaj dala na Županijski sud, koji je ugovor proglasio nevažećim jer nije moguće prodati kuću bez parcele, tj. da je protivan načelu jedinstvenosti nekretnine. Država je potom slučaj prebacila Gradu, koji je trebao zemljište za gradnju infrastrukturnih građevina, dok je Brčina zatražio reviziju na Vrhovnom sudu. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je slučaj provjerilo dalo je nalog Gradu da preuzme obvezu stambenog zbrinjavanja obitelji kao i druge obveze koje za državu mogu proizaći iz odluke suda u postupku revizije.      

Komentara 147

MO
moroder
12:59 10.10.2015.

Obitelj Brčina čeka da im se omasti brčina...

IV
ivanjoksimovic
12:17 10.10.2015.

Grad treba da im ponudi stan u istom delu grada, u krugu od 1 kvadratnog kilometara od sadasnjeg mesta prebivalista, po srednjoj trzisnoj vrednosti, u 5% do 20% vecoj kvadraturi. To bi bilo posteno. Sve drugo je na njihovu stetu. Ali, ukoliko i zada odbiju preseljenje, sudskim putem izvrsiti eksproprijaciju i dati u zamenu prethodno ponudjenu nekretninu.

VE
verica2
13:20 10.10.2015.

Naravno, na ovakvim slučajevima se trenira strogoća. Kad su posrijedi oni s malo jačim zaleđem i vezama, takve stvari se rješavaju bez problema. Užas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije