Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krizni stožer za parking

Gornjograđani: Od Grada ćemo tražiti da nam vrati naše pravo!

17.09.2014., Zagreb - Mjesni odbor Gornji grad organizirao je Tematsku sjednicu u vezi ukidanja povlastenih parkirnih mjesta Na Gornjem gradu. Sjednicu je vodio Roman Lalic potpredsjednik Mjesnog odbora. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
19.09.2014.
u 10:10

Ljuti su na susjeda Bojana Bojića, koji je od Upravnog suda tražio poništenje odluke kojom su stanari imali pravo parkiranja u staroj gradskoj jezgri

Stotinjak stanovnika Gornjeg grada kupilo se sinoć u Mjesnom odboru da gradskoj upravi pošalju apel da hitno pronađe način da im se zadrži pravo na rezervaciju parkirnih mjesta što je Upravni sud 29. kolovoza ocijenio protuzakonitim.

Ljuti na susjeda

Ogorčeni su što je njihov susjed, također stanovnik Gornjeg grada, Bojan Boić krenuo u sudski spor kojim je poništio gradsku odluku kojom su od 2011. jedino oni, uz službene automobile Vlade i Sabora imali pravo parkirati u staroj gradskoj jezgri.

– Osnovali smo krizni stožer za obranu naših prava jer nije normalno da stanari nemaju prvenstvo na parking ispred svojih kuća u odnosu na ostale. U timu imamo i pravnike koji su već ustanovili da je odluka suda sporna pa ćemo tražiti od Grada da reagira – kazao je Roman Lalić, potpredsjednik Mjesnog odbora.

Ovakva sudska odluka je presedan kakav Europa nije vidjela.

Nada Grgić Koprc

stanarka Gornjega grada

Dodao je kako su razočarani što Ured za promet još ništa nije poduzeo jer je pitanje sata kada će sudska odluka postati važeća pa će doći do kaosa. Stanar iz Basaričekove Stjepan Slišković pojasnio je da stanari nisu za to da se svima osim njima zabrani promet Gornjim gradom već da se on svede na minimum i da se spriječi tranzitni promet, a Nada Grgić Koprc smatra da je sudska odluka presedan kakav Europa nije vidjela.

– U svim gradovima Europe kao što je recimo Firenca, Bruxelles, Padova i slično stanari u starim sredinama imaju prednost za parkiranje u odnosu na ostale vozače – kazala je Grgić-Koproc. Ona je stopostotna osoba s invaliditetom, rođena na Gornjem gradu i kaže da bi bilo neprimjereno da baš nema nikakav prioritet u odnosu na ostale koji bi parkirali ispred njezina stana.

Stanari su naveli i da su svoja rezervirana mjesta platili unaprijed po 1340 kuna pa očekuju od Grada da će pronaći slično rješenje.

Grad izrađuje dopune

Iz Ureda za promet podsjetili su da sud nalazi nezakonitim mogućnost rezervacije parkirališnih mjesta nedefiniranom krugu pravnih i fizičkih osoba, kao i razloga što nisu propisani uvjeti pod kojima je gradsko upravno tijelo ovlašteno odobriti rezervirano parkirališno mjesto.

– Ukinute odredbe prestaju važiti danom objave presude u Narodnim novinama koja do današnjeg dana još nije objavljena – kazao je Dinko Bilić, pročelnik Ureda. Dodao je da će, uvažavajući razloge ukinutih odredaba izraditi izmjene i dopune o organizaciji i načinu naplate parkiranje i uputiti ih na donošenje Gradskoj Skupštini.

Komentara 29

VC
vcabally
11:12 19.09.2014.

U potpunosti se slažem sa stanarima Gornjeg grada. Takvu regulaciju parkiranja treba proširiti i na Donji grad, odnosno barem na centar grada. Također bi predložio i neku od opcija ili njihovu kombinaciju: Vremenska regulaciju - od 1800 do 0700 parking isključivo za stanare, naplata parkinga 0-24 uključujući i neradne dane, povisiti cijenu parkinga na 30,00 kuna/sat dok stanarima ostaju povlaštene karte po trenutnoj cijeni. Na taj način bi se izbjegao ili drastično smanjio nered s parkiranjem u centru grada i gužve, punila bi se gradska blagajna pa bi se moglo smanjiti donekle cijenu gradskog prijevoza. stanarima (kako i pristoji) bi se omogućilo lakše nalaženje parkinga u zoni stanovnja, a ne da se moraju boriti sa kojekakvima za parking u vlastitoj ulici, kružiti satima, parkirati pet ulica dalje, osobito vikendom ili kad se vraćaju kasno sa puta, moraju istovarivati auto i sl... Stanarima se mora omogućiti prednost pri nalaženju parkinga, pogotovo u centru grada. Dok su drugi kvartovi gotovo isklučivo na raspolaganju svojim stanarima, na cetru se iživljavaju.

CH
cliff.hanger
12:02 19.09.2014.

Vrlo je zanimljivo kako ljudi razmisljaju. Jedno govore, a misle nesto sasvim drugo. Gospodja iz clanka "vapi" za povlastenijim pravom na parkirno mjesto ispred svoga stana. I to je u redu. Ali potpisuje zahtjev za vracanje na prethodno stanje po kojem su stanari Gornjeg grada imali ISKLJUCIVO pravo parkiranja na parkirnom mjestu ispred svoga stana. Ja zivim unutar zute parkirne zone i gradska uprava mi je omogucila povoljniju parkirnu kartu (imam povlastenija prava) ali mi nitko nije omogucio parkirno mjesto sa mojom registarskom oznakom na koje ako netko drugi parkira mogu pozvati pauka i to sve za 1400 kuna i to (a to je najvaznije) na javnoj gradskoj povrsini (nemam iskljuciva prava). Postovana gospodjo iz clanka za zaista mislite da ste bolja, vaznija i povlastenija gradjanka ovog grada od jednog stanovnika Maksimira ili Sopota ili Tresnjevke ili Savice?

BR
brukic
10:45 19.09.2014.

Nemam nikakvo razumijevanje za stanare! Ne mogu imati prednost na javnoj povrsini! Tako bi se onda isto mogli žaliti i stanari Dalmatinske, Petrinjske.. Zna se koliko dođe rezervirano parkirakišno mjesto pa tko ga plati neka ga koristi! Ali onda cijena ne može biti povlaštena nego realna. Gornji grad pripada svim Zagrepčanima i turistima, zašto ja ne bih mogla doći i parkirati se gore na dva sata da npr. odem na misu ili posjetim Muzej prekutih veza? A s druge strane ti isti stanari koji se sad žale i žele prioritet se parkiranju na mjesto ispred MOJE zgrade ne razmišljajući gdje ću se ja parkirati kad dođem s posla ili iz kazališta! Nema prioriteta što se mene tiče!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije