Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Glasuju kako im kažu mama i tata, a dvije ih trećine čeka nečiju pomoć u zapošljavanju

studenti prosvjed
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
17.10.2016.
u 12:33

Mlade Zagrepčane ne zanima politika, a ništa ne znaju ni o lokalnoj samoupravi u gradu

Politika prema mladima ima smisla samo ako je sistematična i kontinuirana. I naravno, ako za nju postoji interes, informiranost i zajedničko djelovanje i mladih i političara. Svaki drugačiji pristup beznačajan je.

Mlade muči visoka nezaposlenost, ovisnost o drogama, alkoholu i duhanskim proizvodima, ali i nedovoljna briga države i društva za njihove potrebe. Ti su problemi prezentirani kao ključni u provedenom istraživanju mišljenja i potrebe mladih Grada Zagreba u kojem je sudjelovalo 300 ispitanika u dobi od 15 do 30 godina .

Čak 71 posto mladih Zagrepčana očekuje pomoć u zapošljavanju, 68 posto se nada poticajima za zapošljavanje nakon završenog obrazovanja, a kao jedno od rješenja njihovih problema ispitanici, njih 60 posto, predlažu poticanje kvalitetnije komunikacije vlasti s mladima. No nje nema, ne samo zbog nezainteresirane vlasti, koja god politička opcija bila na čelu, već činjenice da su mladi pasivno političko tijelo i da se u raspravu i po trenutačno omogućenim kanalima ne uključuju.

Većina mladih uključenih u istraživanje nije izašla na posljednje lokalne izbore, a oni koji su se odazvali glasanju češće su glasali prema preporuci obitelji nego prema predizbornim programima. Mladi nisu informirani ni o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a svaki deseti ispitanik uopće ne zna za postojanje Gradske skupštine, kao najvišeg tijela za usvajanje najvažnijih odluka Grada Zagreba. Čak ih 69 posto u zadnjih godinu dana nijednom nije bilo u prostorijama mjesne samouprave što bi moralo otvoriti raspravu o poticanju mladih na korištenje društvenih prostorija, a slabo su informirani i o glavnim programima djelovanja za mlade na nacionalnoj razini, ali i na razini Grada Zagreba.

Takav rezultat istraživanja mora biti važan ne samo političarima nego i mladima. A oni moraju shvatiti – ne mogu samo očekivati rješenje problema, sami moraju djelovati. I informirati se.

Komentara 6

RP
Rajska_ptica
14:19 17.10.2016.

Takvi pasivni i neinformirani građani ideal su naših političara

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
00:43 18.10.2016.

Nije to slucaj samo u HR. Isto je svuda po svijetu - mladi su zaukupljeni samima sobom, a jedino su (donekle) "srednjevjecni" i u vecini "seniori" aktivni u glasovanju. Demokracija je totalna nepoznanica za mlade. Uvije i svuda je bilabila i ostat ce. Kod nas bi se mozda razbudila da se kojim slucajem kandidira Edo Majka ili onaj Joksimovic....

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:11 18.10.2016.

Da se glasa za pokemone bili bi jako politicki angazirani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije