Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi i originalni

Finalisti natječaja dizajna otkrili svoje zanimljive projekte

dizajn
Goran Jakus/PIXSELL
27.10.2012.
u 11:00

Rad Vedrana Ercega odabran je najboljim, riječ je o lampi OLED tehnologije. U finalu natječaja Na mladima dizajn ostaje čak su tri dizajna stolca

Tek mali dio inovativnih proizvoda koji se kriju u ladicama Studija dizajna otkriven je na nedavnom natječaju “Na mladima dizajn ostaje”. Tri ergonomska stolca, taktilna mapa grada koja slijepima omogućuje informiranje gdje su tramvajske pruge, parkirališta i pješačke zone, koncept namještaja koji prikazuje život drveta pa sve do lampe Onna, šest je proizvoda bivših i sadašnjih studenata Studija dizajna koji su ušli u finale. Pobijedio je Vedran Erceg sa savitljivom lampom Onna.

Od budilice koju sam počeo kreirati za kolegu Luku Jelasku, u sklopu fakultetskog zadatka, nastala je lampa. Njena je posebnost što je napravljena s OLED tehnologijom koja će u bližoj budućnosti zamijeniti sva rasvjetna tijela – objašnjava 23-godišnji produkt dizajner Vedran.

Taktilni i vizualni karakter

Za nagradu lampu će izraditi tvrtka Primat RD, a moći će se kupiti u Ro Collection Showroomu. Iako je lampa zabljesnula žiri sastavljen od sudionika ovogodišnjih Dana Orisa, najvećeg arhitektonskog simpozija u regiji, kreativne vizije ostalih sudionika ostavile su također snažan dojam. Taktilna mapa za slijepe Ane Župić donosi novost u orijentiranju slijepih osoba jer koristi kod 3D piktograma koji osim taktilnog, ima i vizualni karakter. Mapa je rađena u suradnji s Centrom Vinko Bek i to mi je bio diplomski rad – objašnjava Župić.

A čak tri stolca, svaki jedinstvenog dizajna, osmislili su Luka Jelaska, Karlo Pavičić i Hrvoje Boljar. Stolac Katto Luke Jelaske odlikuje se oštrim linijama, ali, kaže, bez kompromisa nad ergonomijom. Stolac Karla Pavičića privlači pak svojom originalnošću i konstrukcijom “kičme s rebrima”.

– Uvijek su me privlačili stolci jer traže puno čimbenika, od dizajna, ergonomije, estetike... – opisuje Karlo.

“Napet” stolac Hrvoja Boljara napravljen je još prije dvije godine.

Lagano i čvrsto

– Uz pomoć napregnutog drva napravio sam laganu i čvrstu konstrukciju – objašnjava Hrvoje.

A kako izgleda životni ciklus drva prikazala je Sanja Rotter svojim Konceptom namještaja.

– Željela sam pokazati život drva od trenutka rezanja, preko obrade, konstrukcije i na kraju dekonstrukcije materijala – objašnjava Sanja, koja je fascinirana drvetom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije