Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od listopada

Fijakerom kroz grad, ali ne znaju rute ni cijene

Zlatko Habrić kočijaš
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
17.04.2014.
u 17:00

- Ovo će sigurno upotpuniti ponudu grada za koju su turisti jako zainteresirani, a za koju se još davno zalagao moj otac Josip - kaže kočijaš Zlatko Habrić

Najkasnije do listopada vožnja kočijama postaje sastavni dio turističke ponude grada. Odlučeno je tako na zadnjoj sjednici Skupštine iako u Zagrebu inicijativa za takvom ponudom datira još od 1987. godine kada je prijedlog tadašnjim političarima iznosio fijaker Habrić.

Bez broja dozvola

I dok se u mnogim svjetskim gradovima danas vode rasprave o ukidanju takve “atrakcije” Grad Zagreb je uvodi - podizali su gradski zastupnici ruke za odobrenje takve odluke iako u njoj osim obveza koje će morati poštivati budući kočijaši, nema ni spomena o uvjetima držanja životinja, nije definiran ni broj dozvola koji će se odobriti zainteresiranim poduzetnicima, a o ruti još uvijek, iako će je jedini predložiti gradonačelnik Milan Bandić nema ni spomena.

Tek nagađanja da bi kočije mogle voziti Donjim i Gornjim gradom, možda Jarunom, Bundekom i Maksimirom.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Ovo će sigurno upotpuniti ponudu grada za koju su turisti jako zainteresirani, a za koju se još davno zalagao moj otac. Budem li zadovoljavao uvjete koje će biti raspisani natječajem prijavit ću se – poručio je Zlatko Habrić koji je nastavio obiteljski posao. Kaže, konji koji će vući kočije moraju biti posebno dresirani, a poduzetnici koji bi se bavili takvim poslom moraju imati barem četiri konja kako bi se životinje mogle odmoriti. Minimalni trošak za jednog konja iznosi i više od dvije tisuće kuna. Protivnici takve ideje, osim SDP-ovih i HNS-ovih zastupnika su i Prijatelji životinja.

Posebna odora i dva jezika

– Vožnja kočijama nije ni atrakcija ni romantika, već zaostala i sramotna ponuda – poručili su iz te udruge naglašavajući kako konji u prometu mogu biti uzrokom brojnih nesreća, te kako grad nije okruženje za cjelodnevni boravak konja .

Usvojenom odlukom, naime, definirano je da vozači ne smiju voziti bez dozvole i ispita kojeg će morati položiti, ne smiju biti pod utjecajem alkohola, moraju imati točno propisanu odoru, govoriti dva jezika i pobrinuti se da nered vlastitih konja počiste za sobom.

Komentara 5

Avatar tajar
tajar
19:13 17.04.2014.

Da nam je znati koji su to "mnogi svjetski gradovi" u kojima se raspravlja o ukidanju ove atrakcije (bez navodnika). Jesu to možda Beč ili New York?

SN
Snasasasalasa
12:23 18.04.2014.

@ parasa Tak je , nek vlece Bandic. Rekel je da bu delal kak konj, pa evo mu dobra prilika.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:17 18.04.2014.

To je samo mucenje zivotinja....za konje u zagrebackom prometu je to samo stres...najbolje je Zagreb razgledati pjeske jer se onda i najvise vidi i dozivljava....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije