Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrena završnica

Trg bana Jelačića pao je u potpuni mrak, a onda je gorio most

Fašnik vu Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/14
09.02.2016.
u 22:35

Unatoč diplomatskim naporima Princa Fašnika ponovno su spalili i na 190. Samoborskom fašniku

Trg bana Jelačića pao je u potpuni mrak. Sva javna rasvjeta utihnula je. A miris benzina širio se zrakom. Posjetitelji glavnog zagrebačkog trga mogli su naslutiti što slijedi. Fašnika pripremaju za lomaču. “Vužgaj ga!”, stidljivi glas iz publike jedva da je dopirao do pozornice. No one na pozornici nije trebalo niti nagovarati. Fašnika su “skurili” neposredno prije nego što su gradonačelniku Milanu Bandiću vratili ključeve grada. A natopljena zapaljivim sredstvom i napunjen slamom, lutka je planula u trenu. Pepeo je letio zrakom i prije same Pepelnice i potpuno prekrio one u prvom redu.

Na Trgu je zapaljen i most simbolično nazvan "Karapetrov Most"

– Ovo je prvi put da Fašnika palimo na glavnom trgu Zagreba. Inače svake godine skonča u našem mjestu – ispričao je Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec, koji unatrag četiri godina preuzimaju vlast u glavnom gradu za vrijeme karnevala. Jedino je to društvo, kaže Lipar, i to ne samo sesvetsko nego i zagrebačkog Prigorja, koje dugi niz godina njeguje i obnavlja najstariju kulturnu tradiciju toga kraja. Čitavo mjesto živi za karnevalske dane, a kako bi svoje običaje prikazali većem brojem ljudi, ove su godine ozbiljnije odlučili pristupiti organizaciji “Fašnika vu Zagrebu”, pa je za vikend zagrebačkim ulicama prošla i 200 metara duga povorka maškara. Da je Fašnik stanovnicima Prepuštovca u krvi, svjedoči i Damir Horvat, koji već gotovo 20 godina utjelovljuje glavnog krivca za sve nevolje, a u organizaciji same manifestacije pomaže i njegovo troje djece.

Sudec ponovno neumoljiv

Unatoč diplomatskim naporima Princa Fašnika ponovno su spalili i na 190. Samoborskom fašniku. Obilazio je Princ prethodna dva tjedna predsjednicu Kolindu, gradonačelnika Milana Bandića, kod veleposlanice SAD-a Juliete Valls Noyes raspitivao su koje su šanse da Slobodna fašnička republika Samobor postane 51. savezna američka država, a predao je zahtjev i za članstvom u Europskoj uniji.

– SFRS bogata krafnama, češnjovkama, vinom i kotlovinom bez poreza i prireza, članarina i školarina, vinjeta i svakakvih nameta osim mostarina... Njezini građani su izuzetno vrijedni i vole se primiti posla, posebno u smišljavanju bedastoća. To su ponositi ljudi, uzoriti koje često hvata san jer im je u glavi samo jedan slogan: Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik! – obrazlagao je Princ visokom predstavniku EK Branku Baričeviću razloge prihvata u EU. Obišao je i sa svojom odabranicom Srakom i zagrebački Zoološki vrt ne bi li tamo potražio egzil, no Fiškal ga danas ipak nije uspio obraniti, a Sudec je ponovno bio neumoljiv. Ove godine pobjedu za najbolje maskirani mjesni odbor odnijela je Gradna, čiji su stanovnici preuzeli uloge Gala Asterixa, Obelixa i njihovih suseljana, a njihov je mjesni odbor privremeno postao Galipovec. Pobjednička maska u pojedinačnoj konkurenciji je maska Kafana bar Seraton, a u grupnoj konkurenciji pobijedila je maska Miševi i mačke. Nakon velikog tradicionalnog vatrometa publiku je zabavio Miroslav Škoro. 

Pogubljen u dvorištu

Neslavno je Princ skončao i u Velikoj Gorici, a završio je tako i 107. Turopoljski fašnik. Pred očima javnosti i ministara Pajceka, Luka i Žira, spaljen je za sve loše što nam se dogodilo u protekloj godini. Fašnik je pogubljen u dvorištu osnovne škole Eugen Kvaternik, a fašničku lutku ove je godine izradio Dječji vrtić Ciciban. 

>> Vlast u Zagrebu preuzela vesela Fašnička Republika 

>> Dječji fašnik privukao velik broj posjetitelja

Komentara 24

MO
mojazemlja
23:17 09.02.2016.

Mladež SDP-ea i "starež" SKH..

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
23:24 09.02.2016.

Crveni crvi pale maketu, ali u stvarnosti oni su zgorili.... kako tu gamad nije sram koristiti fašnik za svoje podmukle političke pobude?!

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
23:27 09.02.2016.

A crveni VL je ista bagra jugopartizanska. Idemo, brišite, zabranjujte, kažnjavajte u svom jednostranom diktatorskom ludilu....kraj vam je tu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije