Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slijede bolni rezovi

Evo koliko 'košta' svaki građanin Zagreba i koliko svi dajemo Gradu

gradski proračun Zagreb
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
27.11.2014.
u 12:40

Ogorčen odlukom Vlade, gradski pročelnik za financije predstavio proračun za 2015. godinu. Grad sljedeće godine ostaje bez 790 milijuna kuna

Manji proračun za 450 milijuna kuna i novi Zakon o porezu na dohodak iduće godine najviše će se odraziti na štetu učenika, pacijenata, vatrogasaca i umirovljenika. Naime, u prijedlogu proračuna Grada Zagreba zbog nove odluke Vlade o obračunu poreza na dohodak iduće godine nedostajat će oko 780 milijuna kuna da bi sve funkcioniralo kao do sada.

Zdravstvu uzeli najviše

– Riječ je o 330 milijuna kuna deficita koji je uzet zdravstvu, umirovljenicima, vatrogastvu i učenicima, s time da je u zdravstvu najveće smanjenje, i to od 112 milijuna kuna, što sustav čini neodrživim. Imamo više škola, domova, zdravstvenih ustanova. Sklopili smo ugovore za domove za starije, a sada ne znam kako ćemo ih plaćati. Vatrogasci vape za novom opremom, a kako da je financiramo – kazao je pročelnik gradskog Ureda za financije Slavko Kojić koji je jučer na skupštinskom Odboru za financije predstavio proračun Grada Zagreba za 2015. godinu.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Osnovno i srednje školstvo financirat će se upola manjim iznosom nego lani, odnosno sa 120 milijuna kuna manje, a na koji bi način, s toliko manjim iznosom, trebalo sve funkcionirati, Gradska uprava još nema odgovor.

Doista ne znam što napraviti da sve i dalje funkcionira. Još ne znam hoćemo li odustati od nekih djelatnosti i programa

Slavko Kojić

pročelnik za financije Grada Zagreba

– Napravljena je nepravda. Politika usvojena ovim Zakonom je asocijalna. Uzeli smo od učenika, vatrogasaca, bolesnika i umirovljenika i sada, u ovom trenutku, do 1. siječnja 2015. godine ne znam što napraviti. Još ne znam hoćemo li odustati od nekih djelatnosti, programa, kapitalnih ulaganja…, ali da će biti bolno, bit će. Država ovim zakonom nije dirala svoj proračun, nego je napravila zbrku lokalnoj samoupravi. Doista ne znam što napraviti da sve i dalje funkcionira kao dosad – kazao je pročelnik Slavko Kojić.

Na pitanje znači li to da će za građane neke usluge poskupjeti, nije dao precizan odgovor, ali nije to ni demantirao.

ZET-u se loše piše

– Za sada ne znam. No, kad idete na put automobilom, treba vam gorivo. Nemate li goriva, skratit ćete put ili ga natočiti – bio je slikovit pročelnik.

Na odboru za financije potvrđeno je i da će se ZET financirati sa sto milijuna kuna manje nego lani, što znači da nema ništa od sniženja cijena karata javnog prijevoza, a zbog siromašnije gradske blagajne nije za iduću godinu predviđena ni kuna za naknade za vrhunski sport koje su dosad dobivali Dinamo i Cibona.

Pročelnik Slavko Kojić kazao je i da je na službenim stranicama Grada objavljen opći vodič kroz gradski proračun u kojem građani mogu vidjeti kako je trošen novac iz proračuna ove godine i na što će se trošiti novac koji građani uplaćuju. U vodiču je navedeno koliko zaposlenih Grad ima, koliko se za svakog Zagrepčanina izdvaja iz proračuna, ali i koliko svaki građanin uplaćuje novca.

Komentara 48

IV
Ivanhop
13:42 27.11.2014.

Vidim neki dežurni sdp-ovci svjetuju da se smanji broj zaposlenih, pa taj savjet dajte svom šefu Milanoviću, neka on u državnoj upravi i uredima smanji broj zaposlenih. Država je ta koja u 2014. ima rupu u proračunu 16 milijard kn., Zagrebov proračun je do ovog Milanovićevog udara bio u suficitu zadnje dvije godine. Zagreb je dobro raspoređivao svoj novac za razliku od Milanovića koji samo gomila rupe i spašava se zaduživanjima u Americi pet puta godišnje.

IV
Ivanhop
13:27 27.11.2014.

Ovoga ima samo u Hrvatskoj da država preko noći uzme lokalnoj samoupravi više od milijardu kn. Milanović u svom mandatu proizvodi samo probleme i kaos te želi da i lokalne blagajne imaju rupe u proračunima kao što on ima rupu u državnom proračunu. Čitam da Split ima minus veći od 30 milijuna kn u 2014., a zbog ove mini porezne reforme će u 2015. biti u još većim problemima. U SDP-ovoj Rijeci prema nalazu državne revizije, Grad Rijeka je u minusu 209 milijuna kuna, podaci državne revizije ukazuju da je proračun Grada Rijeke u ozbiljnoj krizi, a dodatno će mu stanje otežati izmjena zakona o porezu na dohodak, a kojim će gradski proračun u 2015. godini pasti za još najmanje 50 milijuna kuna. Taj Milanović će uništiti i svoje partijske kolege u sdp gradovima samo da on sačuva svoju fotelju i u zadnjoj godini mandata statistički pokaže da u njegovom mandatu rastu plaće. Milanović sve to oko poreza na dohodak radi tako podlo i preko grbače lokalne samouprave, sramota.

LA
Latz
13:16 27.11.2014.

Nek prestanu preplaćivati projekte, smanje broj zaposlenih u gradskoj upravi i uredima --- jer je broj napuhan. A onda nek prestanu raditi i stvari kao što je prošlo pretakanje iz šupljeg u prazno sa otpuštanjem ljudi koje onda (te iste) zaposle natrag preko agencije za isti novac ali plate nekoliko desetaka milijuna provizije agenciji. Fiktivno smanjuju broj zaposlenih uz isti ili veći trošak .... Da poslujete kako treba mogli bi i više raditi sa istim novcem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije