Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi studenti

Evo koliko će najesen biti brucoša na Sveučilištu u Zagrebu

studenti fakultet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
30.07.2014.
u 13:55

Za jesenski rok ostalo je još 1447 mjesta. Popunjeni su Arhitektonski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski, FER... Najmanje je zainteresiranih za nastavničke smjerove matematike i informatike...

Još 1447 mjesta ostalo je na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, nakon upisa u ljetnom roku. Na jesen, točnije u rujnu, još će za jedno od preostalih mjesta moći pretendirati svi koji na ljetnom upisnom roku nisu uspjeli upisati fakultet po želji. Naravno, morat će upisati jedan od onih na kojem je ostalo mjesta.

Potplaćeni i podcijenjeni

A to su, izvijestilo je jučer Sveučilište, gotovo sve sastavnice, barem s ponekim slobodnim mjestom jer do kraja popunjeni su Arhitektonski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prehrambeno-biotehnološki te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, dok su na ostalim fakultetima, na kojima također svake godine vlada gužva, popunjeni određeni odsjeci, tj. programi.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

I dok je tako, primjerice, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu potpuno popunjen Geografski odsjek, na nastavničkim studijima matematike, fizike, informatike, kemije i tehnike ostala su 83 upisna mjesta.

– Sveučilište podupire studente nastavničkih smjerova u prirodoslovlju, informatici i matematici putem različitih stipendija i subvencija, ali ni to, izgleda, nije dovoljno da se odluče za taj tip studija – rekla je sveučilišna prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak te dodala kako je riječ vjerojatno i o zanimanjima koja studentima nisu privlačna jer su nedovoljno cijenjena, a i potplaćena.

S njom se djelomično složio i Ivan Ivec, nastavnik matematike u samoborskoj Gimnaziji A. G. Matoša. Međutim, kaže Ivec, potplaćenost i podcijenjenost ne vlada samo u nastavničkoj nego i među ostalim strukama.

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Foto: Grgur Žučko/Pixsell

– Ljudi općenito gledaju kako će im u životu biti bolje, što je i logično. Naravno da će za daljnje obrazovanje učenici odabrati nešto što će im biti u životu što korisnije –objasnio je matematičar, ali ipak dodao da uvijek treba gledati i da se, to što se studira, a kasnije i radi, također i voli. Kako kaže Ivec, i kao profesor u srednjoj školi primijetio je da je interes za prirodoslovlje nizak, ali nada se da je ipak samo riječ o nekoliko matematički apatičnijih generacija.

Nema upisa na studij plesa

Za nastavništvo su, međutim, mnogo više zainteresirani budući studenti koji se nadaju postati učiteljima od prvog do četvrtog razreda u osnovnim školama te je za takav tip studija kvota potpuno popunjena.
Ali zato je više od stotinu mjesta ostalo na Fakultetu prometnih znanosti, Tekstilno-tehnološkom, Kineziološkom, Pravnom te Katoličkom bogoslovnom fakultetu, i to većinom na programima stručnih studija.

Studenti u ljetnom roku nisu upisivali studije suvremenog plesa i baleta na Akademiji dramske umjetnosti jer se još čeka hoće li za održavanje studija postojati uvjeti s obzirom na to da trenutačno nemaju prostor.

Komentara 6

Avatar Idler 3
Idler 3
17:01 30.07.2014.

Prirodne i tehničke znanosti manje upisanih neg u društvene znanosti....eto vam pojašnjenja zakaj smo u "K" !!!

SA
santos008
18:36 30.07.2014.

Francuska ima 190 akademika ,kod nas samo ove godine doktoriralo 430.Tko je kriv Francuzima sto smo mi'' pametniji''

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:54 30.07.2014.

Dragi moji srednjoškolci žao mi vas je....kada za 5 godina (neki i 8 godina) završite faks mnogi od vas će pravac na biro za zapošljvanje...Sudbina vam je nažalost vrlo neizvjesna....Ja 1976 završio strojarstvo, pa vojska, i onda posao u roku mjesec dana, i to bez pogodovanja....dobra stara vremena..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije