Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački stručnjak

On je 1986. razvio posebnu metodu cijepljenja koja je i danas aktualna

Proslava rođendana Ivana Janka Vodopije
Foto: Goran Jakuš/ PIXSELL
1/5
18.05.2015.
u 09:43

Ivan Janko Vodopija, zagrebački liječnik i infektolog, u krugu obitelji proslavio svoj 90. rođendan. Predložio je skraćeni postupak cijepljenja poznat kao zagrebačka shema, koji je prihvatio Pasteurov institut u Parizu

Kao maleni dječak, kad je njegov otac jednom otišao po liječnika da ga pregleda, Ivan Janko Vodopija pobjegao je, unatoč kiši, iz kuće. A poslije je i sam postao jedan od poznatih liječnika i infektologa i spasio na stotine tisuća života.

Život je posvetio suzbijanju zaraznih i tropskih bolesti, a kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije radio je u Tajlandu, Kongu, Liberiji... Predložio je skraćen postupak cijepljenja, poznat kao zagrebačka shema, koji je 1986. prihvatio Pasteurov institut u Parizu... Janko Ivan Vodopija u subotu je proslavio svoj 90. rođendan. Od njegovo šestoro djece, 11 unuka i dva praunuka okupila se većina, a žive u New Yorku, Bruxellesu, Zürichu, Grazu, Brnu, Chicagu...

– Praunuci dolaze za dva mjeseca, u Americi su – kaže bistro gospodin Vodopija, inače đak Andrije Štampara, dok sjedi uz svoju suprugu Željku, također liječnicu, s kojom će u srpnju proslaviti 65. obljetnicu braka.

Oborili su ga s nogu njeni kolači koje je pekla dok su živjeli u istoj zgradi u Trpimirovoj. U svojih 90 godina nikada nije bježao od kućanskih poslova, jednako kao što i na plac nikad nije nosio ceduljicu. Smijeh je recept za njegovu dugovječnost, a moguće da je tomu pridonijela i činjenica da je između njegova najstarijeg sina Milivoja i najmlađeg Janka 24 godine razlike. A i, dodaju njegova djeca, nikad se njihov otac nije javno ustručavao ići u crkvu.

– Između su se rodili Ljerka, Radovan, Branka i Dunja – kaže Vodopija, koji je 34 puta bio mentor za magisterij i doktorat na Medicinskom fakultetu, a ima objavljenih više od 350 radova. 

Komentara 1

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:56 18.05.2015.

Gospodin dr. Vodopija jedan je od rijetkih koji su valjali iz zavoda Andrije Štampara. Cijeli taj zavod bi trebalo zatvoriti, samo koriste novce i apsolutno ništa ne proizvode niti doprinose znanosti. Sramota Medicinskog Fakulteta u Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije