Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na rubu egzistencije

Ekonomistica, tehničar bez plaće, umirovljenica, inženjer... dolaze svaki dan u pučku kuhinju

Pučke kuhinje
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/4
Autor
Sandra Golemac
01.09.2014.
u 18:00

Prema podacima Gradskog ureda za socijalnu skrb, broj korisnika pučkih kuhinja u godinu dana veći za 206 ljudi

Mira je diplomirana ekonomistica i radila je kao šefica računovodstva. Ostala je bez posla 2010. godine. Već se tri godine hrani u pučkoj kuhinji. Miljenko je osam mjeseci radio bez plaće.

–Kad nema novca, onda pucaju i brakovi. Sin od 9 i kći od 15 godina ostali su kod bivše supruge jer im ona može pružiti uvjete. Ja sam primoran dolaziti u Branimirovu. Tu se hranim godinu dana - snuždenim tonom priznaje 44-godišnji prehrambeni tehničar koji je u podnevnim satima došao po svoj topli obrok, kao i ostalih 4528 građana toga dana koji nemaju osnovne uvjete za život.

Prema podacima Gradskog ureda za socijalnu skrb, broj je porastao za 206 korisnika u odnosu na kolovoz lani.

Mandica Grdelja (70) jedna je od novijih korisnika. Zadovoljna je, kaže, jer je sve uredno, a hrana ukusna. Dolazi svaki dan po obrok za sebe i 21-godišnjeg unuka. Završio je trgovačku školu i traži posao, ali bezuspješno. Preživljavaju od 1400 kuna. Emina Koštić (55) nije korisnica socijalne pomoći. Susreli smo je, naime, dok je uzimala hranu za svoju kći Nerminu koja ima 24 godine i dvoje malodobne djece.

Mladi su roditelji bez posla. Imali su obrt, kaže baka Emina, i prodavali su na placu, ali im nije išlo. Emina je u mirovini, ali im pomaže koliko može. Šest mjeseci koriste pučku kuhinju.

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Vojislav Nikitović (63) radio je dugo u Končaru, no već je deset godina bez posla. Ima, kaže, samo 800 kuna socijalne pomoći. Jedva preživljava. Živi kao podstanar i nema od čega plaćati režije i stanarinu. Godinu dana se hrani u pučkoj kuhinji u Branimirovoj 35. U velikim je dugovima. Skuplja materijale na otpadu i prodaje. Za razliku od njega, Božica Kutleša (66) već se prilično, kaže, naviknula na hranu i atmosferu u pučkoj blagovaonici u Alfirevićevoj 6. Već četiri godine tamo dolazi.

–Sviđa mi se i hrana i ljudi. Ponekad se i našalimo, malo nasmijemo, da ne bude uvijek tmurno - kaže umirovljena kuharica.

Ima dvoje odrasle djece koja čekaju posao na burzi. Žive od par tisuća kuna. Time plaćaju režije, a Božica svaki dan odlazi po topli obrok. Njezin imenjak Božo Kralj (62) inženjer je prometa. U tri godine napisao je čak 178 zamolbi za posao. Nijedna nije uspjela. Odustao je. Po hranu u Alfirevićevu dolazi već pet godina.

Prema podacima ustanove Dobri Dom, za tri gradske pučke blagovaonice dnevno se napravi oko 4000 obroka. Jela su raznolika, od graha s dimljenom kobasicom i pancetom, juhe od bakalara, oslića s rižom, tjestenine do hamburgera, a pravo na prehranu u pučkoj kuhinji mogu ostvariti korisnici zajamčene minimalne socijalne naknade.

>> Beskućnik: Prodavao sam čestitke, a onda je došla fiskalizacija

Komentara 7

DU
Deleted user
22:06 01.09.2014.

Ma sve će biti lakše kada gradonačelnik potroši još malo novca NAŠEG, na koju fontanu, na Dinamo, na uređenje Tomislavca - to su dosita prijeko potrebni zahvati bez koji se razina života svih nas srozala u neslućene dubine.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:29 01.09.2014.

Ovo je samo početak...

IN
intellegens
10:34 02.09.2014.

HDZ u je za sve ovo kriv drug TITO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije