Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka zvjezdarnica

Educiraju građane, rade časopis, istražuju Sunce i surađuju s NASA-om

12.11.2014., Zagreb - Student prve godine Akademije dramske umjetnosti Sandrino Pozezanac odrzao je predavanje u Zvjezdarnici. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL
1/2
21.11.2014.
u 14:15

Proučavanje neba organizirano je svake večeri od utorka do petka, poslije besplatnih predavanja

Zagrebačka zvjezdarnica već 111 godina povezuje građane sa zvijezdama. Njezinim se teleskopom potpuno besplatno uz savjete stručnjaka mogu služiti baš svi, a Darije Marčić, djelatnik zvjezdarnice, ističe i da zvjezdarnica ne radi samo uvečer, nego da je cijeli dan ispunjena aktivnostima.

Međunarodna suradnja

Djelatnici zvjezdarnice, prije svega, bave se istraživanjima. Marčić ističe da imaju odličnu međunarodnu suradnju, posebice sa stručnjacima iz Graza, Rusije i NASA-e. Trenutačno je u tijeku proučavanje čestica koje dolaze iz drugih galaksija, a koje se provodi u suradnji s Armenijom.

Zvjezdarnica od 1956. godine izdaje i časopis Čovjek i svemir, jedini te vrste u Hrvatskoj. A kako bi se popularizirala astronomija, četiri puta tjedno u 20 sati organizirana su i besplatna predavanja za građane.

Utorkom se održava opći tečaj, namijenjen za one srednjeg stupnja znanja. Predavanje četvrtkom je napredno, a danas počinje i tečaj za početnike koji će se održavati petkom. Ipak, najposjećenija su predavanja srijedom koja se bave popularnim temama.

Za sve od 7 do 97 godina

– Astronomija je jako široka znanost pa pripremamo brojne teme koje mogu biti zanimljive svima od 7 do 97 godina – poručuje Marčić.

I dok tečajeve drže stručnjaci iz zvjezdarnice i s Instituta Ruđer Bošković, zanimljivo je da popularna predavanja srijedom mogu držati i građani.

Tako je prošlotjedno predavanje o tehnološkim idejama koje su nekad bile znanstvena fantastika, a koje su s vremenom postale stvarnost, održao 19-godišnji student Sandrino Požežanac. Pripremao ga je dva mjeseca, a ovo je drugi put da drži predavanje u zvjezdarnici.

– Teme su jako zanimljive i odlično su prezentirane, zato često srijedom dolazim u zvjezdarnicu – rekao je Zagrepčanin Tomislav.

Nakon predavanja, ako je vedro, organizira se i promatranje neba na krovu zvjezdarnice u Opatičkoj ulici 22 gdje je smješten novi teleskop iz 2007. godine. U dane kad nema predavanja zvjezdarnica je zatvorena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije