Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali Napulj u Dubravi

Dvorišne ‘otpade’ čistit će komunalci

18.4.2017., Zagreb - Starija gospodja iz Novoselske ulice u zagrebackoj Dubravi godinama prikuplja i gomila otpad u kuci i dvoristu.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
24.04.2017.
u 09:00

Kada vlasnik sam ne počisti dvorište prema nalogu gradskih službi, izdaje se rješenje kojim će se čišćenje izvršiti na račun vlasnika

Stare kante, lončići, kašete, iskorištena plastična ambalaža, potrgane knjige, vrećice... ono što je za njezine susjede smeće, za gospođu iz Novoselske ulice u Gornjoj Dubravi pravo je blago u kojem uživa u svom dvorištu.

Nagomilala je tolike količine otpada da u kuću mora ulaziti preskačući preko hrpe papira, a iz ulice su, kažu susjedi, morali maknuti kontejner jer bi gospođa svako malo iz njega nešto prisvojila i donijela kući.

Zatražili nalog za ulazak

Ovaj i slične slučajeve u Gradu Zagrebu sada će promptnije rješavati sudskim putem te tako pomoći građanima koji ne mogu sa susjedom koji gomila smeće izaći na kraj. Konkretno, za gospođu u Novoselskoj služba za komunalno redarstvo uputila je dopis Općinskom sudu te su zatražili nalog za ulazak. Ovaj slučaj najbliži je realizaciji, kažu, iako je u postupku za dobivanje naloga i kuća u Demšarovoj ulici u Gornjem Vrapču. Zajednička je to akcija, kažu iz Grada, redarstva, policije, Čistoće, sanitarne inspekcije i centra za socijalni rad. U cijelom postupku, kaže Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, vlasnici parcele u Novoselskoj naloženo je da u određenom roku očisti dvorište, tj. da ukloni navezeni otpad.

– Budući da vlasnica nije postupila po navedenom rješenju i očistila dvorište, izdano je rješenje da to obavi treća osoba, i to na račun vlasnice. Trenutačno je u tijeku provedba bagatelne nabave i izbor izvođača za odvoz glomaznog otpada prema rješenju komunalnog redarstva. Nakon što postupak bude proveden, komunalno će redarstvo pristupiti realizaciji rješenja i čišćenju navedenog dvorišta – kazao je Dinko Bilić.

Vijest je oduševila susjede gospođe iz Novoselske koji kažu da je, iako tamo živi posljednjih dvadeset godina, problem sa sakupljanjem otpada počeo u vrijeme kad se za povrat starih boca počelo dobivati 50 lipa. No s vremenom je skupljanje boca preraslo u skupljanje svakojakog smeća.

Susjedi nudili pomoć

Susjedi su tijekom godina gospođi čak ponudili da joj pomognu u čišćenju dvorišta te posade cvjetnjak i novu travu kako bi joj okoliš bio ljepši. Gospođa je s oduševljenjem i prihvatila, no sve je uvijek ostalo u fazi dogovora.

– Jednostavno bi odustala, nešto bi već izmislila zašto ne može. Grad je izgleda reagirao na naša upozorenja, koja upućujemo već godinama. Obratili smo se i svome mjesnom odboru, a prikupili smo i 28 potpisa ne bismo li slučaj prijavili komunalnim redarima – priča Mladen Belko, stanovnik Novoselske.

Najgore je, kažu, preko ljeta, kada je dvorište idealno sklonište za štakore, koji hodaju po ulici, a i smrad je često toliko nesnošljiv da jednostavno moraju zatvarati prozore.

– Problema imamo i s komarcima. Posudice u kojima se skuplja kišnica njihova su legla. Nadamo se da će što prije to očistiti, stvarno smo već postali nestrpljivi – kaže prva susjeda Mirjana Kovačić.

Iz Grada Zagreba dodaju da sve slične situacije s neurednim dvorištima u Zagrebu stanovnici mogu dojaviti telefonski na broj 01/610-1566 ili na adresu elektroničke pošte komunalno.redarstvo@zagreb.hr.

Komentara 2

XN
xnet0822
11:09 24.04.2017.

Eto posla za Mihaca, ali pod jednim uvjetom : nemojte mu ništa platiti kad to završi !

Avatar Dr Evil
Dr Evil
09:27 26.04.2017.

ta se 1941. drugačije rješavalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije