Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezapamćen slučaj

Dvojica vrtićanaca natjerala trećeg na 'neprimjereno seksualno ponašanje'

zlostavljanje dječak
Foto: Thinkstock/ilustracija
19.10.2014.
u 11:00

Uznemireni roditelji počeli ispisivati svoju djecu iz vrtića na Trnju. Organizirani su i sastanci u vrtiću oko tog događaja koji se zbio još prije godinu dana, roditelji su tražili očitovanje odgovornih, no kažu, ništa se nije riješilo

Troje djece iz predškolske grupe jednog dječjeg vrtića na Trnju (podaci poznati redakciji) u posljednjih je tjedan dana ispisano iz te odgojne ustanove.

Ispisali ih roditelji

Ispisali su ih roditelji ne želeći više trpjeti, skrivati i tako sudjelovati u zataškavanju slučaja koji se dogodio dok su djeca boravila u objektu u kojem su morala biti čuvana. Kako doznajemo, dvojica petogodišnjih dječaka natjerala su trećega vršnjaka na, kako to stručnjaci kvalificiraju, “neprimjereno seksualno ponašanje”. Prema riječima roditelja čija djeca pohađaju tu odgojnu grupu, dvojica su dječaka trećega, dok je odgojiteljica čitala priču, odvukla u kućicu te ga natjerala da jednome od njih “poliže pišu”, a potom su mu rekli kako će im “polizati i guzu”.

Dogodilo se to prije otprilike godinu dana, no slučaj je zataškavan iako su roditelji zlostavljanog dječaka reagirali čim im je sin ispričao što mu se dogodilo u vrtiću. Godinu su dana upozoravali i tražili hitno rješenje toga nemilog događaja, očitovanje odgovornih, reakciju ravnateljice i u konačnici zaštitu vlastitog djeteta, no osim sastanaka organiziranih u proteklih godinu dana, a na koje su pozivani roditelji sve djece te odgojne skupine, nije se, barem prema riječima nekih roditelja, ništa riješilo.

Crtu je podvukao otac dječaka koji je bio žrtva “neprimjerenog seksulanog ponašanja” – svoje je dijete u konačnici ispisao iz vrtića. Dvojica petogodišnjaka i dalje pohađaju tu odgojnu ustanovu na Trnju.

Kako neslužbeno doznajemo, roditeljima dječaka žrtve kao najbolje rješenje ponuđeno je da svoje dijete premjeste u drugu grupu, a dvojica dječaka ostala bi u postojećoj, onoj na koju su već navikli i u kojoj su već stekli prijatelje. Pritom u vrtiću nisu vodili računa o tome da se tako šteti dječaku koji je pretrpio šok i žrtva je ponašanja vršnjaka. Umjesto da pomognu i njemu, on je na kraju ispisan i kao žrtva izoliran iz sredine.

Nisu odmah prijavili

Roditelji ostale vrtićke djece sve glasnije raspravljaju o nemilom događaju, a kako neslužbeno doznajemo, tek je nedavno o slučaju obaviješten Gradski ured za odgoj i obrazovanje, od kojega smo, baš kao i od vrtića, tražili očitovanje.

– Predškolsko dijete u okviru svog odrastanja i razvoja u određenim razdobljima osvještava i istražuje svoju spolnost pa se određena ponašanja ne mogu nazvati slučajem. Odgojitelji i drugi stručnjaci u dječjem vrtiću individualiziraju taj proces i pozitivno usmjeravaju ponašanja djece – odgovorila je ravnateljica kada smo je pitali o detaljima događaja te dodala:

– Zbog zaštite identiteta djece, nismo u mogućnosti odgovoriti, no možemo samo reći da je riječ o djeci vrtićke dobi.

Zašto slučaj nije prijavljen odmah, onako kako je to kao odgovorna osoba morala učiniti, ravnateljica nije odgovorila.

– U slučaju da ponašanja djece izlaze iz uobičajenih okvira, vrtić je dužan obavijestiti službu za socijalnu skrb, a u vrtiću intenzivnije uključiti roditelje u rješavanje bilo kakvih problema – rekla je. Zaboravila je da je to teorijsko znanje trebala primijeniti u praksi.

>>Zastupnica čitatelja: Javnost mora znati da su se 5-godišnjaci „neprimjereno seksualno ponašali“

Komentara 95

Avatar abakus
abakus
12:10 19.10.2014.

Ovakvo ponašanje te dvojice petogodišnjaka može biti samo posljedica neprimjerenog seksualnog ponašanja prema njima samima tj. njihovog seksualnog zlostavljanja od strane nekog od odraslih u njihovom vlastitom domu. Trebalo bi stoga provjeriti što se kod njih u kući događa, a djecu samu ne isključivati iz skupine.

PR
pricalica
12:13 19.10.2014.

Kakvo je sada to čudo? Zar ste veće zaboravili što ste radli i zagovarali u kampanji samo nekoliko mjeseci prije?! I što ste radili onima koji s s vama nisu slagali?!

AN
antiantifašist
12:38 19.10.2014.

Vic godine. Gordana Buljan-Flander se javlja za riječ, bivša suradnica Kinseyevog instituta, Na portalu njenke klinike je pisalo da je masturb**** dobra i zdrava za malu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije