Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stalni gubici

Državni revizori: Za uspjeh Arene Zagreb treba što više događanja

13.08.2009., Laniste, Zagreb - Arena Zagreb, sportska dvorana. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Žarko Bašić/PIXSELL
15.09.2015.
u 16:00

Eurobasket 2015. privukao 75.000 posjetitelja

U šest godina 204 događaja, od čega 107 sportskih priredbi. Učinak je to Arene Zagreb od 2009. do 2014., zaključili su državni revizori, koji su analizirali financiranje i korištenje sportske dvorane - ljepotice s Laništa.

Planiraju se veći prihodi

Napravljena 2009., prije svega kako bi se u njoj mogle održavati rukometne utakmice u vrijeme svjetskog prvenstva, iste te godine, kažu revizori u svom izvješću, održano je i najviše sportskih događanja u njoj, čak 40 od ukupno 107. Iako se Arena, pri ugovaranju gradnje, i nakon rukometnog prvenstva trebala koristiti kao mjesto za veće koncerte i sajmove, revizija je pokazala da je u šest godina održano ukupno 26 sajmova te tek 71 koncert. A gubici su svake godine, ako ne veći, onda barem isti. Kako stoji u analizi Državnog ureda za reviziju, Holding im nije dostavio prihode i rashode za 2009. i 2010. pa je tek analiza iz 2011. pokazala kako je godišnji Arenin minus gotovo sedam milijuna kuna. Nešto manji bio je 2012., oko šest i pol milijuna, dok 2013. i 2014. dvorana posluje s negativnih tri i pol milijuna kuna.

–Prema obrazloženju Društva, gubitak iz upravljanja Arenom Zagreb pokriva se iz pozitivnog poslovanja pojedinih podružnica Društva. Također je vidljivo da se prihodi od podzakupa i od ugostiteljstva planiraju svake godine u znatno većem iznosu nego što se ostvaruju te značajno opadaju posljednjih godina. Financijski prihodi se većinom ne planiraju, dok se financijski rashodi planiraju gotovo u dvostruko manjem iznosu nego što se ostvaruju svake godine - objasnili su revizori Holdingovo poslovanje s Arenom. Ono čemu se također čude jest činjenica da Holding još uvijek nije odabrao društvo koje bi upravljalo Arenom i koje bi se trudilo u njoj organizirati što više događanja i eventualno pokriti godišnje milijunske minuse.

–Od 2010. do 2014. Holding nije pravovremeno poduzimao aktivnosti pronalaženja upravitelja Arene Zagreb. Provedena su tri natječaja, ali bez detaljnog obrazloženja zbog čega ponuditelji nisu udovoljili traženim zahtjevima te analize i obrazloženja na koji način bi trebalo poboljšati i prilagoditi dokumentaciju - kažu revizori. Trenutačno je upravitelj Arene Sretan Šarić, koji je na tu poziciju došao 3. listopada 2014. A osim zagrebačke Arene, revizori su analizirali stanje i u ostalim hrvatskim dvoranama, u kojima stanje nije mnogo bolje.

Zagrepčani i dvorana

U varaždinskoj su Areni, primjerice, posjetitelji u šest godina mogli uživati u 219 događaja, uključujući i promocije studenata, koje se tamo održavaju, dok se nešto bolje koristi dvorana u Osijeku, u kojoj se održava i nastava tjelesne kulture, kao i razna mala sportska natjecanja. Preporuka za Arenu Zagreb od revizora je dobra strategija. Ona, međutim, neće biti moguća bez posjetitelja, kojih je na 15 utakmica Eurobasketa bilo oko 75.000, tj. po 5000 na svakoj, dok je kapacitet Arene 20.000 mjesta.

Komentara 4

HE
herojulice
19:41 15.09.2015.

Ma nije istina tu je proračun Zagreba.

BU
bubimima
16:07 15.09.2015.

A kada se ikoji mauzolej isplatio? Sve to Bandiću narod plaća. Jer im je on uostalom sve njihove ostale životne potrebe zadovoljio.

ST
stipe123
17:22 15.09.2015.

Organizujte doček košarkaša i Čilića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije