Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
performans zelenih

Doveli i profesora Baltazara kao protivnika spalionice otpada

Zelena akcija performans
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
17.04.2014.
u 13:00

Aktivisti smatraju da treba pojačati postupak odvojenoga prikupljanja otpada i recikliranje, jer je spalionica ekološki, ekonomski i zdravstveno štetan projekt

Aktivisti Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika pred zgradom zagrebačke gradske uprave napravili su danas gužvu, tražeći da se iz Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, koji tek treba donijeti, izbaci spalionica otpada, jer je, smatraju, okolišno, zdravstveno i ekonomski štetna.

Za svoj performans, s porukom "Reciklirajte otpad, ne loše ideje" doveli su i lik profesora Baltazara, koji je, ističe Zelena akcija, trebao pronaći alternativu izgradnji spalionice - zamijenio je spalionicu kantama za odvojeno prikupljanje otpada.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Zelena akcija od gradske uprave, koja centar za otpad, koji bi uključivao i kompostanu i spalionicu, planira izgraditi u Resniku, iako tamošnji stanovnici takvo što ne žele u svom "dvorištu", traži da novim planom uvede kvalitetan sustav gospodarenja otpadom, za što predlažu:

- kombiniranje odvajanja otpada i mehaničke i biološke obrade ostatka, kako bi se postojeća količina smanjila za oko 80 posto;

- preostalih 20 posto komunalnnog otpada još smanjiti dodatnim unaprijeđenjem sutava odvojenog prikupljanja, po načelu "od vrata do vrata" i naplatom odvoza prema količini, te izgradnjom sortirnice i centra za zbrinjavanje organskog otpada s kompostiranjem i proizvodnjom bioplina.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Smatraju da bi izgradnjom spalionice otpada recikliranje i odvojeno prikupljanje postalo manje važno. Ona je, među ostalim, drže, ekonomski štetan projekt i zbog toga jer bi se i komunalna naknada građanima zbog njene gradnje mogla povećati.

Stoga se Zelena akcija zalaže za to da Plan gospodarenja otpadom sadrži mjere koje poštuju hijerarhiju gospodarenja otpadom i isključuju bilo kakvo spaljivanje otpada.

>>Gradonačelnik nepopustljiv, u Resniku i spalionica otpada i kompostana

Komentara 1

AU
autoritet
14:46 17.04.2014.

Spalionica je potrebna i imaju je sve uljuđene zemlje. Naravno, spaljuje se minimun otpada nakon odvojenog prikupljanja i oporabe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije