Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske svjetske igre

Došli iz Venezuele i – ostali

sudionici hrvatskih svjetskih igara
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
22.07.2014.
u 09:45

Nakon Zadra, domaćin mladim hrvatskim iseljenicima je Zagreb. Iz 24 zemlje svijeta na Savu je stiglo 700 mladih amatera sportaša. Natjecat će se u 13 sportova, a vremena će biti i za obilazak grada.

Tri Gorana, dva Marija i još nekoliko ljudi. To je to, cijela ekipa – šalili su se jučer Nizozemci koji su stigli na Hrvatske svjetske igre u Zagreb. Treći je to put da se okupljaju hrvatski sportaši amateri koji žive izvan Hrvatske, a prvi će put snage u 16 različitih sportova odmjeriti u glavnom gradu. Dosad, 2006. i 2010. godine, natjecali su se u Zadru.

Nema do Zagreba

– Glavni cilj Hrvatskih svjetskih igara jest da se okupe Hrvati iseljenici te njihova djeca i potomci kako bi svi zajedno što bolje upoznali Hrvatsku, ovog puta baš Zagreb. Ima onih koji i inače redovito ovamo dolaze, ima nekih koji su u Hrvatskoj povremeno, a ima i onih koji su stigli prvi put – objasnio je Zoran Lucić iz organizacije igara.

A brat i sestra, Kristian Ivan i Anna Mara Hrgetić Vitols iz Venezuele prije šest godina stigli su baš u Zagreb pa ovdje i ostali. U zemlju u kojoj su živjeli kao djeca, kažu, ne bi se vraćali.

– Kad smo se iz Caracasa vratili u Hrvatsku, ovdje smo trebali ostati neko kratko vrijeme. Međutim, evo, jako nam se svidjelo iako nam nedostaju baka i djed te sestrične koji su u Venezueli – govori Anna Mara, studentica medicine, dok Kristian Ivan, učenik XVI. gimnazije, dodaje kako im je najteže bilo savladati hrvatski jezik iako su ga učili odmalena. Problem s materinskim jezikom nemaju, međutim, odbojkašice i tenisačice iz Austrije koje se nisu posebno pripremale za nastup na igrama.

– Sve su to djevojke koje inače igraju u Bundesligi – pohvalio ih je njihov koordinator Bariša Martić i dodao kako se nadaju osvajanju barem jedne medalje.

Razgled grada i izleti

A brončani s prošlih igara, onih 2010. godine, momci su iz Nizozemske koji će se ove godine okušati u malom nogometu, sportu u kojem su i uzeli spomenutu medalju, te u odbojci i košarci.

– Nismo, dakako, došli samo da sve vrijeme ostavimo na terenu, to i nije poanta igara – rekao je Goran Strniša, nizozemski koordinator, i dodao kako će ekipa i u razgledavanje Zagreba, a za sve sudionike predviđen je i izlet u Vukovar. Hrvatske svjetske igre traju do 26. srpnja na terenima na Savi, Trešnjevci... a na njima će sudjelovati 700 mladih iz 24 zemlje svijeta.

Komentara 2

DU
Deleted user
07:03 27.04.2019.

Da ih barem vise ostane...

MG
mario.gasparovic2
19:50 18.09.2014.

test

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije