Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni arhiv

Donesite fotografije, priče, uspomene... iz Prvog svjetskog rata

Europeana 1914-1918
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
01.10.2014.
u 16:29

Prikupljanje uspomena dio je projekta Europeana 1914-1918 kojim građani sudjeluju u stvaranju europske kulturne građe koja se digitalizira i postaje globalno dostupna

Počinje prikupljanje uspomena iz Prvog svjetskog rata u Zagrebu i to u petak i subotu, 3. i 4. listopada u Državnom arhivu od 10 do 16 sati. Riječ je o projektu Europeana 1914-1918, jedinstvenom europskom projektu u kojem sudjeluju građani koji svojim osobnim pričama, uspomenama iz Prvog svjetskog rata koje su ostale skrivene tijekom stotinu godina, dobivaju priliku postati globalno dostupne tako što će se stvoriti europska kulturna građa o tom razdoblju.

Fotografije, pisma, dnevnici, filmovi, zvučni zapisi...Zagrepčani mogu donijeti u Hrvatski državni arhiv gdje će stručnjaci iz arhiva profesionalno digitalizirati materijale iz osobnih ostavština i zatim će ih Europeana objaviti na web stranici Europeana1914-1918, a  Zagrepčani će uspomene u originalnu zadržati.

Svaka osobna priča, koja možda nikada nije bila ispričana izvan obitelji, podjednako je značajna za proučavanje događaja s ratnih bojišnica i iz svakodnevice. 

Oni koji ne mogu doći na Dane prikupljanja uspomena više informacija o tome kako sami  mogu fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu, mogu pronaći na internetskim  stranicama Europeana 1914-1918.

>> Krije li i vaš tavan kutiju s Hitlerovom razglednicom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije