Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada Sierra

Dom daleko od doma za roditelje i djecu na liječenju u Zagrebu

Centar u Prečkom
Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
1/4
Autor
Sandra Golemac
23.07.2014.
u 13:00

Gradnja počinje
 kad zastupnici prihvate prijedlog sufinanciranja u iznosu od osam milijuna kuna

Roditelji spavaju u automobilima, po klupama i u parkovima, dok njihovi maleni junaci dane i noći provode sasvim sami u bolnici u Klaićevoj. Očevi i majke ne mogu stalno biti u bolnicama uz svoju djecu koja se liječe od malignih bolesti. No ako Gradska skupština sutra prihvati sufinanciranje, za nešto više od godinu dana trebala bi se otvoriti vrata Centra za rehabilitaciju i palijativnu skrb kronično bolesne djece u Prečkom gdje će i roditelji moći boraviti.

Pokraj OŠ Prečko

Riječ je o velikom objektu koji bi se gradio između OŠ Prečko i ambulante, a vrijednost je gotovo 16 milijuna kuna, što bi Grad trebao sufinancirati s osam milijuna. Bit će to, sudeći po nacrtu projekta, pravi dom gdje će se djeca moći igrati, odmarati, praviti palačinke s roditeljima i prijateljima, bit će zabave uz gitare, psiholoških radionica, savjetovalište za roditelje, a na raspolaganju za smještaj obitelji predviđeno je 20 soba veličine oko 20 četvornih metara.

Čajna kuhinja, velika vanjska terasa, igraonice, kapela, blagovaonica, prostorije za fizikalnu i radnu terapiju samo su dio kompleksa od gotovo dvije tisuće četvornih metara.

Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL

– Interijer će biti u veselim tonovima kako bi smještaj mališanima bio što ugodniji. Djeca se neće osjećati izolirano. Dovodit ćemo poznate pjevače, glumce, sportaše, ali i kuhare koji će uveseljavati djecu – najavila je predsjednica uprave humanitarne zaklade Sierra Višnja Vranešić, koja vodi spomenuti projekt “Dom daleko od doma”, te dodala kako se nada da će Skupština sutra doista prihvatiti sufinanciranje kako bi se nakon šest godina pokušavanja centar konačno počeo graditi.

Radovi na jesen

Potrudit će se, kaže, da smještaj za roditelje i djecu bude potpuno besplatan, a u suprotnome cijena će biti simbolična – od 40 do 50 kuna dnevno.

– Ovo je najmanje što za njih možemo napraviti i pomoći im u teškoj borbi za zdravlje i život. Ovisno odlukama na Skupštini, uskoro bi trebali krenuti i s kampanjom “Šalji dalje” kako bismo prikupili dovoljno novca za gradnju – kazala je Vranešić.

Sadržaji u centru nadopunjavat će se ovisno o potrebama, a vjerojatno će organizirati i vozača kombija koji će djecu prevoziti do bolnica i natrag u centar.

– Radovi bi trebali početi početkom školske godine – nada se Vranešić.

>> 10 mil. kuna potrebno je za gradnju centra za skrb o bolesnoj djeci

Komentara 1

HR
HRVATSKA89
17:24 10.09.2014.

a drzavni stanovi zjape prazni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije