Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Dok čekaju papire i novac za obnovu, komadi balkona lete po građanima

Tomislavov trg pročelja
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
26.07.2016.
u 13:17

Skela koje štite prolaznike postavili su 2006. godine- postale su nažalost, dio zgrade

Još je jedan policijski zapisnik ispisan jučer na Trgu kralja Tomislava 16. Bit će da je već stoti, ta tko više broji sve te zapisnike s iste adrese koji su se u deset godina nagomilali samo zato što se s derutne zgrade svako malo odvajaju komadi što balkona, što žbuke, što materijala s krovova koji prijete prolaznicima. Taj je posao, čini se, znatno jednostavniji od cjelovite obnove zgrade najavljene i obećane stanarima još 2006.

Na ta obećanja podsjećaju tek skele na kojima su se svih ovih godina samo izmjenjivale daske koje su se oštetile pri tom dugom i očiglednom raspadanju zgrade na Trgu kralja Tomislava. I ne bilo kakve – zgrade zaštićene kao spomenik kulture, a narušene statike.

Sreća je u nesreći što jučer u policijskom zapisniku nisu upisana imena turista koji su prolazili baš u trenutku kada se odlomio komad balkona sa zgrade koja je u neposrednoj blizini nedavno uređenog parka koji se trebao “izglancati baš kak i cijela ta zona”. No nije i čini se neće još dugo jer skele su se, ironije radi, izgleda dobro uklopile u vizuru tog dijela grada. Ironija je tim veća jer su se po posljednjem obećanju, onom iz 2014., odgovorni obvezali da će 2015. starim građevinama koje su u spomenutoj ulici, a koje su zaštićeni spomenici kulture, vratiti stari sjaj. Tako su stanari s ulaza broj četiri, koji su u toj ulici bili prvi koji su počeli s obnovom, dobili 1,830.000 kuna subvencije za obnovu, no oni na šesnaestici još uvijek čekaju.

Koga ili što? Nesreću? Izvješće o stradalom prolazniku koji je ne dao Bog završio u bolnici zbog komada derutnog balkona unatoč postavljenim desetogodišnjim skelama?

Takav nam skandal ne treba. Posljednji put zbog te su se zgrade ispisivali novinarski reci 2015. kada je i vlasnik zgrade poručio da na proljeće počinje obnova... A ta zgrada nije jedina takva u Zagrebu – pada žbuka i sa zgrada u Jurišićevoj, Preradovićevoj i drugim ulicama.•

Komentara 8

MI
MikiPrdekana
13:51 26.07.2016.

Bandicev Zagreb u raspadu

MA
marsovac
16:41 26.07.2016.

licitacija i uvijet novome vlasniku da to sredi..........jednostavna stvar u pravnoj drzavi. Hrvatski kokosinjac ima svoja pravila. Banana zemlja. Zalosno ali istinito.

ZN
zanne.nevenka
20:49 26.07.2016.

ma sta idemo delati briga za zagreb on se bavi politikom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije