Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvitak dentalnog turizma

Dođu po nove zube, pa usput cijeli tjedan obilaze grad

zubar
Anto Magzan/Pixsell
20.06.2016.
u 09:00

Novo stomatološko turističko središte regije.

Tako Zagreb vide stranci koji, osim na odmor, sve više u naš glavni grad dolaze kako bi koristili dentalne usluge. Uglavnom dolaze zbog izrade proteza, usluga ortodonta, na parodontološke terapije te zbog ugradnje implantata. No i ostale moguće usluge dolaze u obzir, od izbjeljivanja zubi i skidanja kamenca do običnog popravka. Privatne ordinacije prepoznale su u tome priliku za zaradu pa uz stomatološke usluge nude i besplatan smještaj pacijentima i njihovim obiteljima tijekom trajanja zahvata. Obično unajmljuju stanove u blizini, koje potom iznajmljuju tim specijaliziranim turistima.

Izbrojili 29 nacionalnosti

Iako prvenstveno dolaze zbog usluge, stranci usput razgledaju i grad, a ordinacije im znaju organizirati i turističke aranžmane razgleda, preporučiti mjesto gdje će popiti dobru kavu ili pojesti fini ručak.

Ono što ih najviše zanima tijekom boravka u Zagrebu, kažu u ordinacijama koje se time bave, gastronomska je ponuda, zatim muzeji, izložbe, posjeti kazalištu ili koncertu te kupnja suvenira i odjevnih predmeta. Oduševljeni su i velikim brojem malih butik dućana s originalnim izborom, visokom kvalitetom i, kažu, izuzetno povoljnim i razumnim cijenama.

Turistička zajednica Zagreba nema precizan broj dolazaka te vrste turista, ali svjesni su, kažu, da je to grana koja se posljednjih godina razvija i koja ima velik potencijal.

– Osim toga, sudjelovali smo u raznim aktivnostima vezanim uza zdravstveni turizam, pa smo, primjerice, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, u svibnju organizirali studijsko putovanje za agente iz Velike Britanije, Italije, Rusije... i obilazak poliklinika koje se bave dentalnim turizmom – kažu u TZ Zagreba.

U Stomatološkoj ordinaciji Balenović, pak, ističu da je posjet stranaca u posljednjih godinu dana porastao 20 posto, a usluge najviše traže Nijemci, Amerikanci, Slovenci i Francuzi.

– Zbog stomatoloških zahvata turisti najčešće ostaju tjedan dana u Zagrebu, a u posljednjih nekoliko mjeseci u našoj smo ordinaciji izbrojili čak 29 različitih nacionalnosti turista koji su posjetili glavni grad. Unatrag nekoliko godina, od kada se primjenjuje najsuvremenija tehnologija izrade keramičkih krunica i ljuskica koja omogućava izradu novih zubi u 24 sata, povećao nam se i broj posjeta stranaca – kaže dr. Nino Balenović, kojemu pacijenti dolaze u ordinaciju u Hatzovoj.

No, da bi došli na popravak zubi, turisti i ne inzistiraju da ordinacija bude u centru grada. Posla imaju i u Dental studiju Frntić u Sloboštini, koji turiste smještaju u apartmane u kvartu. A najviše dolaze Talijani, s kojima se dr. Mladen Frntić lako sporazumijeva jer tečno govori talijanski.

Tri-četiri puta jeftiniji

– Dolaze jer su ovdje zubarske usluge jeftinije, a kvaliteta je na europskoj i svjetskoj razini. Što se tiče cijena, od Italije smo dvostruko jeftiniji, od zemalja poput Njemačke, Švicarske ili Austrije tri puta, a od Engleske čak četiri puta – kažu dr. Leon Berisavljević i Igor Prgomet, dodajući da su u Zagrebu cijene stomatoloških usluga poprilično ujednačene. Stranci, ističu Berisavljević i Prgomet, obično na terapije dođu ponedjeljkom i ostaju do kraja tjedna. Njihova ordinacija još, kažu, spada u one manje, pa mjesečno u prosjeku imaju dvadesetak stranih pacijenata, no u Zagrebu postoje velike poliklinike koje imaju puno više smještajnih kapaciteta.

Dental studio Frntić reklamira se na talijanskom tržištu, a radi i s tamošnjim agencijama koje potom ugovaraju zahvate i aranžmane. A tako radi i većina ordinacija koja surađuje sa strancima.

Komentara 2

KN
knezevic3d
10:07 20.06.2016.

europljani ovde po nove zube...a mi odavde u bosnu po zube haha

TH
than
01:23 21.06.2016.

Pa kada fulaju. U Srbiji za manje od 5000 € imas uvrtano gore 4 i dolje 4 i povezano mostom. Kod nas je 1000 € obican jedan titanski nadomjestak, koji i nema smisla.... Preskupi smo mi za zubni turizam....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije